Италия отново е заплашена от рецесия

БВП на европейската страна може да се свие с 1% през тази година заради коронавируса, смята икономист

Снимка: Emanuele Cremaschi Снимка: Emanuele Cremaschi

Италия никога не изглежда далеч от рецесията, а разпространението на коронавируса може скоро да я върне обратно в опасната зона, пише Bloomberg.

Европейската страна трябва да се справи с нарастващия брой заразени в област, която е неин финансов и индустриален център. Автомобилният производител Fiat нареди на служителите от засегнатите райони да работят от домовете си, докато Armani затвори офисите си в Милано, както и фабриките си в северната част на страната за седмица.

Кризата оказва натиск не само върху италианската икономика, която се сви в края на 2019 г., но и подновява опасенията за еврозоната като цяло, която се бори да се отърси от продължителното икономическо забавяне.

Междувременно нестабилната управляваща коалиция в Италия се бори да намали финансовата тежест за компаниите в региона. Как обаче би могло да се случи това все още остава неясно. Арсеналът на Европейската централна банка е изчерпан, а вътрешна фискална подкрепа би натежала на бюджета на Италия. Делът на дълга на страната достигна почти 140% от брутния ѝ вътрешен продукт.

Италианската икономика трудно се разминава с рецесията. Графика: Bloomberg

"Въпреки че карантината е препоръчителна, трябва да се има предвид, че тя ще парализира основна част от страната", заяви Рафаела Тенкони, главен икономист в ADA Economics. Тя добавя, че ако ситуацията не се разреши бързо, е възможно БВП на Италия да се свие с 1% тази година. Това ще бъде най-лошата година за икономиката след разгара на кризата през 2013 г.

Опасенията от рецесия понижиха цените на италианските акции, а индексът FTSE MIB записа най-големия си дневен спад от 2018 г. 

Последни новини
Още от Новини от света