Уорън Бъфет излиза от вестникарския бизнес

Lee Enterprises купува Berkshire Hathaway Media Group за 140 млн. долара

Уорън Бъфет. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg Уорън Бъфет. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg

Компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway продава вестникарския си бизнес на издателя Lee Enterprises за 140 млн. долара, съобщава The Wall Street Journal. Сделката е показателна, че милиардерът възприема този си бизнес като неустойчив.

Бъфет от години казва, че вестникарският бизнес на Berkshire Hathaway се свива по-бързо от очакваното. В средата на 2018 г. Berkshire нае Lee да управлявало всичките му вестници с изключение на Buffalo News.

Продажбата, обявена в сряда, включва Buffalo News заедно с десетките вестници, които Lee вече управлява за Berkshire, заявиха от компанията купувач.

Berkshire е известна с това, че почти никога не продава бизнесите си. В ръководството за акционерите на сайта на Berkshire пише: „Независимо от цената, ние изобщо нямаме интерес да продаваме добър бизнес, който Berkshire притежава“.

Като част от сделката Berkshire ще отпусне заем на Lee в размер на 576 млн. долара с лихва от 9% на годишна база. Купувачът ще използва парите, за да плати за придобиването, да рефинансира съществуващ дълг в размер на 400 млн. долара, превръщайки Berkshire в единствения си кредитор.

След сделката Lee Enterprises ще управлява 81 ежедневника спрямо досегашните над 50. От Lee очакват сделката незабавно да увеличи печалбите.

Вестниците на Berkshire вече са свили значително броят на служителите си. Във вестникарското подразделение на холдинга, заедно с Buffalo News, в края на 2018 г. за били заети 3685 души спрямо 4337 година по-рано.

Решението на Бъфет да излезе от вестникарския бизнес подчертава разширяващото се разделение в медиите в САЩ между малкото големи национални играчи, включително The Wall Street Journal, New York Times и Washington Post, и по-малките вестници.

Сделката между Berkshire и Lee се очаква да бъде финализирана в средата на март. От Lee обявиха още, че са сключили 10-годишно споразумение за наем на офиси за медийната група при първоначална цена от 8 млн. долара годишно.

Последни новини
Още от Новини от света