Италия се подготвя за управлението на Матео Салвини

Успехът на бившия вицепремиер изглежда сигурен, след като Луиджи ди Майо подаде оставка като лидер на „Пет звезди“

Снимка: Alessia Pierdomenico Снимка: Alessia Pierdomenico

Италианското популистко движение „Пет звезди“ обедини сили с лявоцентристката Демократическа партия преди 5 месеца, за да отстрани от властта бившия си коалиционен партньор Матео Салвини. Регионалните избори тази седмица в страната ще покажат колко успешен е бил този експеримент, пише Bloomberg.

Регионът на Емилия-Романя е традиционен поддръжник на левите след Втората световна война. Той е шестият по брой на населението в Италия и един от най-богатите в страната. Би било по-малка изненада гражданите на Бостън в САЩ да гласуват за републиканците, отколкото тези на Емилия-Романя да изберат консервативен управляващ.

И все пак „Лига“ на Салвини и дясноцентристките партньори са рамо до рамо с Демократическата партия преди ключовия вот в неделя. Победа на Салвини ще бъде сред най-важните му изборни триумфи до момента, като ще утвърди ролята му на следващ италиански премиер. Това би затруднило опонентите му, които искат да го пазят извън управлението.

Управляващата коалиция ще направи отчаяни опити да остане единна, за да избегне нови национални избори, но тя вече започна да се разпада. Луиджи ди Майо се отказа от ролята си на лидер на „Пет звезди“ след поредица от изборни разочарования и преди вота в Емилия-Романя.

Още по темата

Салвини все още има дълъг път, докато успее да предложи последователен отговор на италианските проблеми, които варират от слабия растеж на производителността до широкото неравенство между поколенията и регионите в страната.

По думите му в момента „Лига“ не иска да се разделя с еврото, но части от неговата икономическа програма изглеждат несъвместими с фискалните правила на еврозоната.

Докато перспективата за ново италианско правителство несъмнено ще притесни инвеститорите, тя ще насърчи Салвини да бъде по-ясен относно посоката, към която иска да се насочи.

Демократическата партия и „Пет звезди“ оставиха Италия в ръцете на Салвини. Независимо от това какво ще се случи този уикенд в Емилия-Романя, изглежда, че ще бъде само въпрос на време преди десните да поемат управлението в Италия.

Последни новини
Още от Новини от света