Нуриел Рубини: Политиката на Тръмп ще направи Китай велик

Правителството в Пекин вероятно разчита на втори мандат на американския президент, смята икономистът

Нуриел Рубини: Снимка: Joe Buglewicz/Bloomberg Нуриел Рубини: Снимка: Joe Buglewicz/Bloomberg

Подходът на американския президент Доналд Тръмп към външната политика ще подсили влиянието на Китай и ще навреди на Америка, заяви американският икономист Нуриел Рубини, цитиран от Bloomberg.

В интервю Рубини посочи, че правителството в Пекин вероятно иска Тръмп да спечели втори мандат, защото подобен резултат ще остави САЩ по-изолирани на световната политическа сцена.

„Той (Тръмп) е напът да навреди на американските съюзници по света и установената сила на САЩ“, коментира Рубини, професор в Нюйоркския университет. Според него Тръмп ще направи Китай отново велик.

Очаква се по-късно днес САЩ да подпишат търговско споразумение с Китай, което оставя в сила значителна част от митата и за пръв път позволява на Вашингтон да наказва Пекин, ако не успее да изпълни обещанията си, свързани с валутата на страната, интелектуалната собственост и търговския баланс. Първата фаза от сделката обаче не адресира китайските индустриални субсидии и държавните компании, оставяйки тези въпроси обект на бъдещи фази от споразумението.

Още по темата

„В крайна сметка Тръмп ще навреди на пазарната икономика и пазарите“, заяви Рубини.

Той предупреди още, че пазарите подценяват риска от конфликт между САЩ и Иран.

Според него ситуацията в Иран трябва да „ескалира, за да може страната да се отърве от Тръмп – ето защо рискът от война се увеличава“. По негови думи Иран не може да преживее още една година със санкции, които разрушават икономика му.

„Ако има пълномащабна война, режимът ще се смени не в Иран, а в САЩ“, смята Рубини. Според него при такъв сценарий цената на петрола ще достигне 150 долара за барел, ще последва рецесия, пазарите ще се сринат с 40% и Тръмп ще изгуби властта.

Последни новини
Още от Новини от света