Марката Thomas Cook ще бъде възобновена от китайски собственик през 2020 г.

Възстановяването на предишната слава на туроператора обаче може да се окаже предизвикателство

Снимка: Loulou D'Aki/Bloomberg Снимка: Loulou D'Aki/Bloomberg

Туроператорът Thomas Cook ще бъде възобновен от китайския си собственик, който планува да използва 178-годишния бранд за туристическа платформа, насочена към европейски клиенти, съобщава Bloomberg.

Fosun Tourism Group, компания базирана в Шанхай, купи търговската марка Thomas Cook след драматичния крах на компанията през септември. Така ще бъде дадено начало на новата платформа през първата половина на следващата година според човек запознат с плановете на фирмата, съобщава Bloomberg.

Някои от съществуващите предложения за пътуване на Fosun ще бъдат групирани заедно и ребрандирани с марката Thomas Cook с цел да привлекат пътуващите – особено тези в Европа, запознати с името на фалирата компания.

Още по темата

Възстановяването на предишната слава на туроператора може да се окаже предизвикателство, след като фалитът му доведе до загуба на 9000 работни места във Великобритания и остави 150 хил. туристи зад граница, проваляйки плановете за почивка на още хиляди. Компанията Fosun, която е собственик на курортна верига Club Med SAS, придоби 18% от Thomas Cook, но се отказа да финансира спасяването й.

Китайската компания, част от по-голяма група, плати 11 млн. паунда (14 млн. долара) през ноември за търговската марка и нейните два хотела – Casa Cook и Cook’s Club – заедно с техните имена на домейни, приложения и акаунти в социалните мрежи.

„Fosun Tourism Group спаси от потъване малкото останали парчета от корабокруширалия Thomas Cook и макар че до известна степен, те могат да носят печелба, вероятно няма да станат основни активи“, заяви Брок Силвърс, управляващ директор на китайската Adamas Asset Management. Според него закупуването на марката и интелектуалната собственост е бил сравнително евтин начин за Fosun да си спечели известна преднина.

Осъществяването на ребрандирането може да се окаже трудно за туристически бранш на Fosun, който загуби повече от една трета от пазарната си стойност, от листването си в Хонконг през миналата година. Новата платформа ще предлага услуги, включително резервации за курорти и хотели, билети за концерти и членства в клуба.

Ръководена от китайският милиардер Гуо Гуанчан, компанията Fosun привлече вниманието към себе си с редица световни придобивания през последните няколко години – от модната къща Lanvin до цирковата трупа Cirque du Soleil. 

През миналата година европейските туристи (повечето от Великобритания и Германия) са платили за около 6 млн. посещения в Китай, като това е ръст с 2,2% спрямо 2017 г. Докато вътрешният туризъм в Китай се развива с бавни темпове, пътуванията извън страната се разрастват. Миналата година китайците предприеха 149,7 млн. международни пътувания, като това е 15-процентов ръст спрямо 2017 г.

 

Последни новини
Още от Новини от света