Как китайска компания се разраства заради слушалки на Apple?

Лесно преносимите джаджи са най-бързо развиващата се категория от продуктите на Apple

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Китайската компания Luxshare Precision е увеличила с повече от три пъти пазарната си капитализация тази година, превъзхождайки почти всички компании, търгувани на борсите в Азиатско-Тихоокеанския регион. По този начин се подчертава значението на определен продукт на Apple, който китайската компания сглобява, а именно – слушалките AirPods, съобщава Bloomberg.

Доминирайки в 50% от дяла на зареждащите се безжични слушалки на пазара, AirPods са дефинирани като слушалки, които нямат кабел, чрез който да се свързват към музикалното устройство. АirPods на Apple бързо се превърнаха във важен двигател за растеж на базираната в Купертино компания. Лесно преносимите джаджи са най-бързо развиващата се категория от продуктите на Apple, която нарасна с 41%, превръщайки се във водеща сила при продажбите на хардуер за компанията, коментира анализаторът Джон Бътлър.

Очаква се през 2019 г. продажбите на АirPods да се удвоят до 60 млн. през тази година, да достигнат 90 млн. през 2020 г. и 120 млн през 2021 г., според анализаторът Куна Уон. Luxshare е най-големият наследник на това увеличение в производственото търсене. Тя е петият най-добър представител за тази година в индекса MSCI Asia Pacific и четвъртият най-голям печеливш в индекса MSCI China. Компанията Rival Goer също се издигна, покачвайки пазарната си стойност с над 180% през тази година поради оптимизъм, свързан голямото търсене на AirPods.

Според анализатора от GF Securities Джеф Пу в бъдеще годишните доставки на AirPods ще се увеличат, като ще достигнат броя на доставките на самите телефони Iphone.

Още по темата

Luxshare обикновено произвеждат основни технически аксесоари и джаджи като кабели, зарядни устройства и антени. Слушалките AirPods се открояват като продукт от високия ценови клас, като това допринесе за 26% от приходите на Luxshare през 2018 г., обяснява анализаторът на HSBC Франк Хе. Той прогнозира, че този дял ще нарасне до 50% през 2020 г. Също така анализаторът отбелязва, че Luxshare е единственият доставчик на модернизирания модел AirPods Pro на Apple, който се появи на пазара през октомври. Според Хе новият модел ще съставлява до 25% от доставките на AirPods през следващата година.

Докато компанията Luxshare увеличи значително пазарния си дял, конкуренти като GoerTek непрекъснато подобряват своите продукти и се борят за по-голяма част от доходния бизнес на AirPods. Ексклузивността на компанията като единствен доставчик на AirPods Pro е малко вероятно да издържи и затова не е гаранция, че ще се обхване целия очакван ръст на търсенето.

Уон и Хе повишиха прогнозите си за печалба на Luxshare до 2021 г. Те предвиждат подобряване на финансовите резултати на компанията заради увеличеното търсене на AirPods и добрата средна цена на продукта. 

Последни новини
Още от Новини от света