Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пекин обвини Apple в намеса в протестите в Хонконг

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 09.10.2019

10:26 | 9 октомври 2019
Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Официалният вестник на Китайската комунистическа партия People’s Daily отправи остри критики към Apple. Той твърди, че компанията е позволила в нейния магазин за приложения да присъства такова, което следи движението на полицията в Хонконг и е било използвано от протестиращите по време на продължаващите демонстрации. Това каза Елена Кирилова, технологичен редактор в Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„В коментара на вестника не се споменава името на приложението, но се твърди, че Apple е съучастник и е помагала на протестиращите“, посочи още Кирилова. Тя добави, че подобна карта, достъпна в App Store, е Hkmap.live, която често бе коментирана в Twitter във връзка с критики и подкрепа на протестиращите.

„Статията в уебсайта на People’s Daily посочва, че Apple няма усет за правилно и грешно и пренебрегва истината“, разказа още Кирилова.

„Според написаното допускането на приложението в App Store в Хонконг по това време е представлявало „отваряне на вратата“ към протестите с насилие в бившата британска колония“, посочи още тя.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.