Бил Гейтс оглави класация за най-богатите хора в автомобилната индустрия

25-те най-богати семейства в света контролират богатство в размер на 1,4 трлн. долара

Основателят на Microsoft Бил Гейтс. Снимка: Chris Ratcliffe Основателят на Microsoft Бил Гейтс. Снимка: Chris Ratcliffe

Сузане Клатен и Щефан Кванд, сестра и брат, притежават почти половината от Bayerische Motoren Werke AG. Милиардерите са наследници на Гюнтер Кванд, който изгради германската индустриална империя. Семейството има установени дялове също в Daimler-Benz и BMW, съобщава Bloomberg.

Днес Клатен е вторият най-богат човек в Германия с богатство от 18,6 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index. Квант, който притежава дялове в логистична компания и дружество за хомеопатична медицина, има нетно богатство от 15,5 млрд. долара. И двамата са членове на Надзорния съвет на BMW, което ги прави най-богатите двама души сроднинска връзка, натрупали богатството си от автомобилната индустрия.

25-те най-богати семейства в света контролират богатство в размер на 1,4 трлн. долара, което е увеличение с 24% спрямо миналата година. Списъкът на 20-те най-богати хора в света, направили състояние от автомобилния сектор, включва основателя на Tesla Илон Мъск с богатство в размер на 23,1 млрд. долара, Лари Елисън с тотално богатство от 58,5 млрд. долара, чиито акции в Tesla струват повече от 730 млн. долара.

Останалите са по-малко известни, но не по-неуспешни: Палонджи Мистри, ръководителят на Shapoorji Pallonji Group, притежава по-голямата част от Tata Sons, а богатството му възлиза на 20,3 млрд. долара. Ли Шуфу, ръководителят на Volvo и Geely, има 10,6 млрд. долара.

А ето кои са най-богатите хора в автомобилната индустрия:

1. Бил Гейтс 

Може би не е най-очакваният човек, който да застане начело на класация за най-голямо богатство от автомобилната индустрия, но делът му в автомобилния дилър AutoNation има своя достен принос към неговото общо богатство, повечето от което идва от Microsoft и Cascade Investment (която контролира дяловете в десетки публично търгувани компании, включително Canadian National Railway, Deere и Ecolab).

Стойността на дела на Гейтс в базирания във Форт Лодърдейл, Флорида, автомобилен дилър възлиза на 914 554 258 долара, което представлява 9% от общото богатство на Гейтс (105 млрд. долара).

2. Лари Елисън

Вторият по големина акционер в американския производител на електромобили Tesla Лари Елисън наскоро обяви, че делът му в компанията не е основен източник на неговото богатство. Той е основател и основен акционер в компанията за данни Oracle. 

Стойността на дела на Елисън в Tesla възлиза на между 730 773 000 долара и 1 млрд. долара. Това иначе е едва 1,3-процентен дял от общото нетно богатство на Елисън, което е 58, 5 млрд. долара.

3. Илон Мъск

Вероятно най-известният човек, участващ в класацията, със сигурност е и най-колоритният – Илон Мъск, производителят на луксозни електрически превозни средства и основател на SpaceX.

Делът му в Tesla е на стойност 8 307 076 693 долара, което представлява 36,9% от общото му нетно богатство, чиито размер е 22,9 млрд. долара.

4. Палонджи Мистри

Палонджи Мистри, който е на 90 години, и неговото семейство са акционери в Tata Sons, холдинговата компания, зад която има над 100 свързани дружества с 100 млрд. долара годишни приходи, по данни на Bloomberg Billionaires Index. Групата има над 700 хил. служители в над 100 страни.

Стойността на дела на Мистри в дружеството се равнява на 302 722 710 долара, което е едва 1,5% от богатството му. Общото му богатство възлиза на 19,7 млрд. долара.

5. Сузане Клатен е вторият най-богат човек в Германия. Тя наследи своето богатство от баща си, германският индустриалец Херберт Кванд, който превърна BMW от борещ се за оцеляване автомобилен производител в една от най-големите компании за луксозни превозни средства в света.

Делът на Клатен в BMW възлиза на 8 763 327 399 долара, което е 47,8% от общото ѝ богатство в размер на 18 млрд. долара.

6. Щефан Кванд

Щефан Кванд притежава значителни дялове в компании извън семейния бизнес, включително в компанията за хомеопатична медицина Biologische Heilmittel Heel, издателя на кредитни карти Entrust Datacard и логистичната компания Logwin.

Стойността на дела му в BMW възлиза на 10 817 887 438 – 72,2-процентен дял от нетното му богатство в размер на 14,8 млрд. долара.

Сред 20-те най-богати хора в автомобилния сектор пет имена са свързани в базираната в Атланта, Джорджия, американска компания Cox Automotive. 

*Оценките на дяловете и процентите им от нетното богатство са към 19 юли 2019 г. Данните за общото богатство са към 9 октомври 2019 г.

 

Последни новини
Още от Новини от света