Фед може да се окаже принуден да направи трето понижение на лихвите

Тръмп отново обвини Джером Паулъл за влошаващите се данни и нарече Фед "жалък"

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Управителят на Федералния резерв Джером Паулъл, който не е съгласен с по-нататъшно намаляване на лихвените проценти, е изправен пред нов натиск да направи трето понижение за тази година в отговор на отслабващите данни, волатилните пазари и призивите за подобен ход от страна на американския президент Доналд Тръмп, съобщава Bloomberg.

Пазарите оценяват на около 75% шанса за понижение на лихвите с четвърт процентен пункт на срещата на Фед в края на октомври, което е с 40% повече спрямо оценката от понеделник. Промяната се дължи на разочароващите данни за производството и заетостта в САЩ. Американските акции поевтиняха до най-ниските си стойност от август след нарастването на опасенията за рецесия.

„Последните данни значително увеличават възможността за намаляване на лихвите през октомври, за да се осигури буфер за икономиката“, коментира Джоузеф Сонг, старши икономист в Bank of America.

Още по темата

Управителят на Фед за Чикаго Чарлз Евънс заяви в четвъртък, че последните данни все още не са го убедили, че е необходимо ново понижение на лихвите.

Паулъл обясни пред репортери след заседанието на централната банка на 18 септември, че централната банка ще взема решения за паричната политика „от среща на среща“, както и че по-нататъшните понижения ще зависят от входящите данни. Предишното сваляне на лихвите управителят на Фед определи като застраховка за запазване на десетгодишната експанзия на икономиката. Перспективите от тогава обаче се влошават.

Във вторник ключовов индекс за производствения сектор падна до 10-годишно дъно, тъй като заводите се въздържат от инвестиции на фона на търговската война между САЩ и Китай. Последните данни за пазара на труда в САЩ също показаха охлаждане. Тримесечните отчети на General Motors и Ford Motor добавиха към безпокойството на пазарите.

Доходността по двегодишните държавни американски облигации се понижи в сряда от 1,55% на 1,48%, отразявайки очакванията за по-ниски лихви. Доходността по десетгодишните облигации спадна за пети пореден ден до под 1,6%.

Тръмп отново обвини Пауъл, след като данните за производството показаха свиване в сектора, въпреки че икономистите приписват забавянето до голяма степен на търговската война. Президентът написа в Twitter във вторник, че "жалкият" Фед е поддържал лихвите твърде високи, което води до покачване на долара, а това вреди на американските производители.

Последни новини
Още от Новини от света