Австралийската централна банка с нов ход към рекордно ниски лихви

Намаляването на лихвите от страна на централната банка означава повече пари за домакинствата

Снимка: David Gray/Bloomberg Снимка: David Gray/Bloomberg

Австралийската централна банка понижи лихвите за трети път през тази година в опит да предпази икономиката от редица рискове и сигнализира, че може да има още подобни движения, съобщава Bloomberg.

Управителят на централната банка Филип Лоу намали основната лихва с 25 базисни пункта до 0,75%, както очакваха повечето икономисти, приближавайки се до ниво, при което може да се наложи да се приемат нетрадиционни мерки. Решението за сваляне на лихвите има за цел и да предотврати възстановяване на австралийския долар на фона на отслабването на повечето основни валути.

„УС ще продължи да следи развитието на икономиката, включително пазара на труда, и е готов да улесни допълнително паричната политика, ако е необходимо“, заяви Лоу. Той освен това обясни, че са взети предвид тенденциите за понижаване на лихвените проценти в световен мащаб и ефектите, които това оказва върху австралийската икономика и инфлацията.

Малко след 9:30 българско време австралийският долар поевтинява с 0,7% спрямо американския до 0,6703 долара.

Още по темата

„Прогнозите сочат, че растежът на заетостта вероятно ще се забави от досегашния си темп“, каза още управителят на Австралийската централна банка.

От централната банка не очакват да се завърнат към купуването на облигации и други алтернативни стимули, докато не преценят успеха на сегашните мерки.

Австралийската централна банка понижи лихвите през юни и след това през юли, което помогна за възстановяване на цените на жилищата в Сидни и Мелбърн. Въпреки това ръстът на жилищните кредити остава нисък.

Намаляването на лихвите от страна на централната банка означава повече пари за домакинствата, много от които освен това получават и данъчни отстъпки от правителството. Икономиката на страната вече е облагодетелствана от повече разходи за инфраструктура и по-големи инвестиции към мините, както и от обезценяването на валутата, което пък помага на износителите.
 

Последни новини
Още от Новини от света