Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Продължаващо понижаване на лихвите от ЕЦБ ще е негативно в дългосрочен план

Николай Майстер, изп. директор на Intercapital Markets, Бизнес старт, 26.09.2019

09:33 | 26 септември 2019
Обновен: 09:33 | 26 септември 2019
Николай Майстер, изп. директор на Intercapital Markets. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Майстер, изп. директор на Intercapital Markets. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Търговската война между САЩ и Китай и забавянето на глобалния икономически растеж са основните предизвикателства пред капиталовите пазари. От друга страна, не мисля, че ще е позитивно поредно понижаване на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) в дългосрочен план. Това мнение изрази Николай Майстер, изп. директор на Intercapital Markets, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Гостът направи паралел с хиперинфлацията през 1997 г. у нас. Хора със спестявания в лева загубиха пари, а хора с кредити забогатяха. "Негативна лихва от -0,5% при инфлация от 1% прави същото, но за по-дълго време, 10 години например", изтъкна той.

"На БФБ се губят пари, когато се бъркат краткосрочни и дългосрочни фактори и цели. Трябва да се работи много и постоянно и може би след 20 г. това ще даде резултат за българския капиталов пазар".

Според госта разследването дали американският президент Доналд Тръмп трябва да бъде подложен на импийчмънт може да предизвика сътресение на фондовите пазарите

Цялата американска правова система е прецедентна, спомена Николай Майстер, и направи паралел с процедурата по импийчмънт на Бил Клинтън и аферата Уотъргейт, като уточни, че пазарите сега и тогава са доста различни.

"В последните 10-15 години много се развиха пасивните фондове. Отскоро в САЩ по-голямата част от парите, инвестирани на борсата, са вложени през пасивни фондове - те просто следват индекса, а не взимат решение какво точно да се купи. Има едно премахване на посредниците. Това ще доведе до по-голяма волатилност".

На пазарите често има стаден ефект, твърди гостът. "Инвеститорите с по-дългосрочно мислене придават баланс. Сега по-скоро не се наблюдава това. Сегашната реакция на пазара мнозина отдават на автоматичните алгоритми, базирани на показатели от социалните мрежи - колко пъти в интернет се споменава думата "импийчмънт", например", допълни той.

Снощи индексите възстановиха по-голяма част от загубата си от понеделник, поясни Николай Майстер, като добави, че това показва колко краткосрочни са движенията на пазара.