Поредна ескалация в търговската война: САЩ въведоха нови мита върху китайския внос

Налозите обхващат широк набор потребителски стоки

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп въведе мита върху китайски стоки за близо 110 млрд. долара в неделя, отбелязвайки поредната ескалация на търговската война, която нанася щети на глобалната икономика, пише Bloomberg.

15-процентните мита върху потребителски стоки ще засегнат широк набор продукти, включително обувки, облекла, както и някои технологични продукти. Отделни налози за около 160 млрд. долара върху китайския внос, които ще обхванат лаптопи и смартфони, ще влязат в сила от 15 декември. Американският президент отложи въвеждането на част от митата, за да притъпи въздействието им на празничното пазаруване.

Докато администрацията на Тръмп продължава да пренебрегва притесненията около продължителната търговска война, бизнес групите призоваха за митническо примирие и възобновяване на разговорите между двете най-големи икономики в света.

Преговорите между китайски и американски търговски представители, насрочени за септември, се случват “отсега”, посочи американския лидер, като добави, че САЩ “ще спечелят битката”.

“Китайската решителност да се бори срещу американския икономически натиск само се увеличи и нейните мерки за противодействие са по-решителни, премерени и целенасочени”, посочи в коментар китайската новинарска агенция Xinhua след въвеждането на американските мита.

Нещо, което “човекът на митата трябва да научи е, че китайската икономика е достатъчно силна и гъвкава, за да устои на натиска от продължаващата търговска война”, добавят от агенцията. 

Последни новини
Още от Новини от света