Швеция обмисля емитирането на 100-годишни облигации

Апетитът за по-дългосрочни книжа обаче носи и сериозни рискове

Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Старата мъдрост вече не важи за пазарите, поне в случая със 100-годишните облигации. Дълго време те се разглеждаха като признак на ръководена спрямо дълговете бюджетна политика, която преследват преди всичко развиващите се страни, като Аржентина или Гана. Но междувременно дългогодишните облигации вече са на мода и в Европа. Облигациите на  Австрия с падеж през 2117 г. поне засега са доста успешни. И дори 50-годишните италиански облигации държат стойност въпреки политическите рискове. Сега и Швеция може да се присъедини към „клуба на 100-годишните актьори“, пише Investor.bg.

"Перспективата за възползване от изключително ниските лихвени проценти в дългосрочен план е интересна и си струва да се обмисли“, пояснява държавният секретар на страната Ханс Линдблад късно във вторник. Следователно неговото ведомство изследвало „различни аспекти", например дали има фундаментално търсене на такава облигация.

Още по темата

Всъщност търсенето на дългосрочни държавни облигации е доста силно в последно време. Очаква се 100-годишните облигации на Австрия да бъдат сред най-успешните лихвени ценни книжа тази година, с около 70 процента печалба от началото на годината. 30-годишните облигации от САЩ и Германия също постигат силен ръст на цените от началото на годината – нещо, което обикновено важи за акциите.

Цялата статия вижте в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света