Здравеопазване и имиграция белязаха първия кандидат-президентски дебат в САЩ

Телевизионен сблъсък изясни главните конфликтни теми за Демократите на предстоящите през 2020 г. избори в САЩ

Кандидат-президентски дебати в САЩ. Снимка:Anthony Lanzilote/Bloomberg Кандидат-президентски дебати в САЩ. Снимка:Anthony Lanzilote/Bloomberg

Десетима борещи се за номинации кандидати на Демократическата партия се срещнаха в ожесточен дебат във вторник, който разкри и дълбоките разделения вътре в партията в навечерието на изборите за президент на САЩ, пише ВВС.

Елизабет Уорън и Бърни Сандърс, най-либералните от всички на дебата, бяха атакувани от техните по-умерени във възгледите си колеги. Три жени и седем мъже в шоуто, провело се в Мичиган, дискутираха как да победят Тръмп, здравеопазването и граничния контрол. Още десет кандидати за номинация, включително Джо Байдън и Камала Харис, ще дебатират по-късно днес. Победителят и кандидат на Демократите за президент на изборите през 2020 г. ще бъде обявен през юли догодина, а изборите са през ноември.

Участниците в дебата бяха главно настоящи и бивши сенатори и конгресмени – Елизабет Уорън, Бърни Сандърс, Пийт Бутигиг (кмет на Саут Бенд, Индиана), Бето О'Рурк, Ейми Клобушър, Тим Райън, Джон Дилейни, Стив Бълок (губернатор на Монтана), Джон Хикенлупър (бивш губернатор на Колорадо) и Мариан Уилямсън (писател).

Основната тема на разговор беше здравеопазването, което е във фокус от последните избори насам. Идеята на Бърни Сандърс за единен платец на здравните услуги (нещо като българската НЗОК) разпали спорове и беше наречена „политическо самоубийство“. Според другите участници, тази идея всъщност ще отнеме от работещите американци много от техните придобивки за здравни услуги, отпуснати им от работодателите.
Бърни Сандърс, който е сред най-левите политици в САЩ, наблегна на факта колко милиони американци остават без здравни застраховки, докато здравната индустрия отбелязва милиарди печалби.

Още по темата

Друга точка на силни сблъсъци на мнения беше кризата на границата с Мексико и начините за справяне с миграцията – проблем, с който САЩ се борят от години с по-скоро отрицателен успех. Тук отново Бърни Сандърс и Елизабет Уорън заеха либерални позиции против криминализиране на нелегалното пресичане на границата, за разлика от тексасеца О'Рурк, който е за твърдо криминализиране на подобни деяния.

О'Рурк и Уилямсън се изказаха за изплащане на репарации за черните граждани, като компенсация за робството през 19-ти век. Това явно цели да привлече симпатиите на малцинствата към техните кандидатури, като се има в предвид, че афроамериканци и латиноси са сред най-твърдия електорат на Демократите.

Началото на дебата при конкурентите на Републиканската партия изглежда донякъде скучно и предначертано, а самия Тръмп не пропуска да се подиграе в Туитър на кандидатите за своя „престол“ - президентската надпревара в САЩ тепърва ще набира скорост.

Последни новини
Още от Новини от света