Търговската война засегна ръста на американската икономика

БВП на САЩ нараства с 2,1% през второто тримесечие на 2019 г. спрямо същия период година по-рано

19:30 | 26 юли 2019
Обновен: 05:02 | 4 юни 2020
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Икономическият растеж в САЩ се забави през второто тримесечие с по-малко от очакваното, тъй като потребителските разходи изпревариха прогнозите, съобщава Bloomberg. 

Брутният вътрешен продукт е нараснал на годишна база с 2,1% според данните на Министерство на търговията от петък, което надмина прогнозите за по-скромен растеж с 1,8%. През първото тримесечие пък беше отчетен ръст на БВП с 3,1%.

Потребителските разходи, най-голямата част от икономиката, се повишиха с 4,3%, докато правителствените разходи скочиха с 5%, предлагайки най-голямата подкрепа от едно десетилетие.

Противоречивите данни в доклада подчертават като цяло, че американският президент Доналд Тръмп, който многократно е призовавал за по-ниски лихви, се радва на сигнали за стабилна икономика, докато неговата търговска война с Китай оказва влияние в разширяването на световната икономика и подхранва несигурността за бизнеса в глобален мащаб.

"През второто тримесечие БВП нарасна 2,1%. Не е лошо, като се има предвид, че имаме много голяма тежест от котвата на Федералния резерв, увита около врата ни", написа американският президент в Twitter.

Вижте повече по темата на Investor.bg.