Танзания забранява найлоновите торбички

Освен глоба нарушителите могат да отнесат и затвор до две години

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Танзания следва примера на други страни и налага забрана върху найлонови торбички. Както обяви правителството, от събота не се внасят, изнасят, произвеждат, продават или използват найлонови торбички в Източна Африка. При нарушения производителите са изправени пред глоба в размер на един милиард танзанийски шилинга (около 390 000 евро) или две години задържане под стража, съобщи държавният секретар за околната среда в кабинета на вицепрезидента Дженуари Макамба. Това пише германският седмичник Die Zeit.

Поради това личните ползватели на найлонови торбички могат да бъдат наказани с 30 000 шилинга (около 12 евро) или две седмици в затвора. Използването на пластмаса в медицината, селското стопанство или строителната индустрия е освободено от забраната.

Природозащитници адмирираха решението на правителството на Танзания. "Пластмасата е най-големият замърсител", заяви дирекорът на Световния фонд за природата (WWF) Амани Нгусару от Танзания след обявяването на забраната през април.

Въпреки това към забраната има и критики: някои граждани на Танзания изтъкнаха, че не е извършена достатъчно подготовка. "Правителството настоява да се използват алтернативни чанти за носене, но такива на пазара няма", казва Кхалфан Кхамис, търговец на пластмасови торбички в Дар ес Салаам, град в източната част на страната.

Eксперти се включиха с критиката, че забраната невинаги е била целесъобразна: найлоновите торбички съставляват само малка част от пластмасовите отпадъци. В този ред на мисли алтернативи като хартиената торба не са непременно подходящи за околната среда.

Още по темата

Производство и внос на пластмасови торби със забрана в 61 държави

Преди Танзания тринадесет други държави, включително Руанда и Кения, наложиха забрана за найлонови торби или по-строги правила за тяхното използване. Според Програмата на ООН за околната среда 61 страни по света са забранили производството и вноса на найлонови торбички. В 83 страни безплатното им разпространение е забранено.

В Германия има споразумение за плащане, договорено с търговците, при което те доброволно изискват пари за чантите. Министърът на помощта за развитие Герд Мюлер (ХСС) последно обаче настоя за забрана на найлоновите торбички.

Екологичността на пазарските чанти зависи както от материала, така и от продължителността на употреба. Така например проучване на изследователи от Плимутския университет показва, че найлоновите торбички от биоразградима пластмаса остават стабилни в продължение на години.

Други проучвания, като например Оценка на жизнения цикъл на найлоновите торбички от супермаркети на Агенцията за околна среда на Обединеното кралство за 2011 г., също предполагат, че торбичките от плат за многократна употреба са по-добри от найлонови торбички от екологична гледна точка само ако се използват достатъчно често. Същото се отнася и за хартиените торби. Въпреки че те се разлагат по-бързо от найлоновите и са биоразградими. Същевременно те изискват по-висока консумация на енергия при производството.

Пластмасата се приема като особено вредна за околната среда, тъй като разграждането ѝ отнема до 500 години. Всяка година милиони тонове пластмаса попада в океаните по света. Пластмасовите отпадъци застрашават местообитанията на многобройни видове, токсичните съставки са вредни за здравето на животните и хората. В края на миналата година държавите-членки на Европейския съюз се съгласиха на забрана за пластмаса за еднократна употреба.

Пластмасовите отпадъци, натрупани на брега и замърсяващи океаните, бяха на фокус от страна на ZEIT ONLINE в рамките на разработката "живот в еднократна употреба". В нея ще прочетете за това как пластмасата може да бъде избегната и какво причинява на околната среда.

Последни новини
Още от Новини от света