Майк Помпейо пътува към Брюксел за преговори относно Иран

Държавният секретар на САЩ съкрати своя планиран престой в Русия

Снимка:  Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

В ангажиментите на Майк Помпейо настъпи промяна и изненадващо той пожела да участва в среща на ЕС в Брюксел с европейски представители относно ситуацията в Иран. Намерението му обяви служител на Държавния департамент на САЩ в неделя вечерта (местно време) малко преди заминаването на Помпейо. Въпреки че отмени визитата си в Москва, на 14 май той възнамерява да се срещне в Сочи с руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров.

Това пише германската медия Die Zeit.

Още по темата

Спорът за ядреното споразумение обтегна отношенията между САЩ и Иран и предизвика безпокойство заради евентуална война. САЩ наскоро увеличиха военното си присъствие в Персийския залив.

През изминалата седмица Помпейо два пъти промени плановете си за пътуване на фона на конфликта с Иран. Той отмени посещение в Берлин, включително среща с канцлера Ангела Меркел, и отлетя за Ирак. Отменен е и престой в Гренландия.

Външните министри от ЕС ще се срещнат в Брюксел в 10:00 ч., за да обсъдят положението в Иран. Преди това страната обяви, че вече не възнамерява да изпълнява определени условия по ядреното споразумение и заплаши да предприеме по-нататъшни действия в рамките на 60-дни. След това САЩ затегнаха санкциите си срещу Техеран и дислоцираха военни кораби и бомбардировачи в региона.

 

Последни новини
Още от Новини от света