Колко е вероятно съревнованието САЩ-Китай да завърши с търговско споразумение?

Със или без сделка прогнозите са съперничеството да се разрасне и да стане по-трудно да разрешаване

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Ако бъде осъществено, търговското споразумение между САЩ и Китай едва ли ще сложи край на съперничеството между двете най-големи икономики в света, предава Investor.bg.

Двете страни са въвлечени в търговска война през последната година с неприятни въздействия върху световната икономика. Но според мнозина разногласията са отвъд търговията – те са на база противоборство между две коренно различни гледни точки за света.

Със сделка или без сделка очакванията са съперничеството да се разрасне и да стане по-трудно да разрешаване.

„Навлизаме в нова нормалност, при която геополитическото съревнование между САЩ и Китай се засилва и става по-открито“, казва Майкъл Хирсън, директор за Азия на консултантската компания Eurasia Group.„Търговското споразумение ще успокои една фаза от битката за власт между САЩ и Китай, но само временно и с ограничени последици“, допълва той.

Противоречията между САЩ и Китай вероятно ще се пренесат впоследствие в ключовия технологичен сектор, тъй като двете страни опитват да се наложат като технологични лидери в света, отбелязват анализатори.

Въпросите около трансфера на технологии са от водещо значение в рамките на търговските преговори между двете най-големи икономики в света през последните месеци.

„Всяка страна сега правилно осъзнава, че просперитетът, богатството, икономическата и военната й сигурност ще бъдат свързани със запазването на технологично превъзходство“, казва Стивън Олсън, изследовател в Hinrich Foundation.

Повече зе технологичната битка, за първопричините и бъдещите ефекти - прочетете в публикацията на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света