Управляващите и опозицията във Великобритания подновяват разговорите за Brexit

Исканията за оставката на премиера Тереза Мей се увеличават

Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей се бори да запази работа си, чиято основна цел беше да осигури напускането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Успехът на премиера обаче вече зависи от опозицията и най-вече лидера на Лейбъристката партия Джеръми Корбин.

Представители на кабинета на Мей вярват, че единственият реалистичен вариант споразумение за Brexit да спечели подкрепата на парламента в Кралството е, по възможност още тази седмица, опозиционният лидер да прецени, че сделката е част и от неговите интереси. За момента обаче изглежда, че Корбин, за разлика от Мей, не бърза за радялата между Великобритания и ЕС, посочват запознати източници.

Разговорите между представители на Лейбъристката и Консервативната партия ще бъдат подновени във вторник, когато приключват почивните дни за великденските празници. Ако споразумение не бъде постигнато до европейските избори на 23 май, то партньорите на премиера се опасяват, че тя ще изгуби шанса си и може да се окаже принудена да подаде оставка, посочиха източници, пожелали да запазят анонимност.

Мей е изправна пред подновени настоявания да се оттегли от поста си, включително и от членове на собствената ѝ Консервативна партия. Оплакванията от поддръжниците на Brexit сред торите са, че премиерът се е провалил в приключването на процеса по раздялата между Кралството и ЕС, както и се обявяват срещу решението ѝ да започне преговори с Кобрин – политическият ѝ враг, в опит да постигне междупартиен консенсус.

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света