Терорът в Шри Ланка нанесе тежък удар и по икономиката на страната

Туристически сезон 2019 е временно отменен

Погребение в църквата „Св. Себастиан“ в Негомбо Снимка: Tharaka Basnayaka/Bloomberg Погребение в църквата „Св. Себастиан“ в Негомбо Снимка: Tharaka Basnayaka/Bloomberg

Кървавият Великден в Шри Ланка се превърна в най-кошмарния ден за страната от гражданската война насам, а това неминуемо води и до много тежки икономически последствия.

До момента има потвърдени 290 смъртни случая, докато други 500 души са тежко ранени, а, според властите в Шри Ланка, целта на терористичните атаки са основно чуждестранни туристи и поклонници (39 са потвърдените смъртни случаи на чужденци). Тези данни са причината туристически сезон 2019 да бъде временно отменен.

Още по темата

Около 5% от цялата икономика на страната са съставени от туристическия сектор, а макар все още да няма точни данни за отменените резервации от туроператорите, масово се наблюдава отлив на желаещите да посетят островната държава от Бенгалския залив. Това коментира Кишу Гомес, президент на Туристическия департамент в Шри Ланка, пред Bloomberg.

Правителствата в САЩ, Канада и Великобритания открито призовават своите граждани да не предприемат пътувания до острова, тъй като специалните им служби разполагат с информация за планирани други терористични атаки.

Броят туристи от различните страни през 2018 г. Графика: Bloomberg

От края на гражданската война през 2009 г. туристическите посещения в Шри Ланка се увеличават с над 500%. Прогнозата на президента на Индийската асоциация на туроператорите Пронаб Саркар е, че настоящият отлив ще продължи в близките няколко седмици, но все пак към края на месец май напрежението би трябвало да бъде овладяно и сезонът все пак да бъде спасен. Министърът на туризма в Шри Ланка Джон Амаратунга вече предприе мерки в тази насока, събирайки всички водещи хотелиери, за да се затегнат мерките за сигурност. Сбирката се е състояла в неделя, пише местният вестник Daily FT.

През последното тримесечие на 2018 г. икономическият растеж на острова претърпя най-сериозното си забавяне от 2014 г. насам (1,8%). Туризмът е третият обем на приходите източник на чуждестранни средства, а след Кървавия Великден дефектът би могъл да доведе до още по-сериозно забавяне. Влизащите от туризма приходи помогнаха да се облекчи натиска над местната валута на фона на решението на правителството да пласира международни облигации от началото на годината и да удължи споразумението с Международния валутен фонд за заем от 1,5 млрд. долара, за да се подпомогнат буферите.

През 2018 г. в Шри Ланка гостуват общо 2,3 млн. туристи, по-голямата част от които пристигат от Индия, по данни на Органа за развитие на туризма в страната.

Последни новини
Още от Новини от света