Прототипът на военния безпилотен летателен апарат Kratos XQ-58A Valkyrie полетя

Целта на разработката е била да се пусне в експлоатация един евтин и ефективен боен безпилотен летателен апарат

Снимка: Air Force Research Laboratory, AFRL Снимка: Air Force Research Laboratory, AFRL

Прототитът на военния безпилотен летателен апарат Kratos XQ-58A Valkyrie, създаден в Научно-изследователската лаборатория на ВВС на САЩ, (AFRL), в партньорство с Kratos Defence & Security Solutions, полетя за пръв път в небето. Съобщението за това се появи на уебсайта на американската авиационна база Райт-Патерсън, разположена близо до град Дейтън в Охайо. На нейната територия е лабораторията на ВВС, предаде ТАСС.

"Прототипът XQ-58A направи първия си полет на 5 март на полигона в щата Аризона", се казва в доклада от теста. Безпилотният летателен апарат прекара общо 76 минути във въздуха, без никакви технически проблеми.

Както е отбелязано в съобщението, от датата на сключване на договора за разработката му до първия полет минаха малко повече от две години и половина. XQ-58A ще трябва да изпълни още пет тестови полета, за да се оценят характеристиките на конструкцията, нейната аеродинамика,  както и системите за излитане и кацане.

Според агенция "Janes", този тип самолети са позиционирани толкова евтино, че Военновъздушните сили могат да си позволят да го загубят по време на военна операция, но в същото време не е за еднократна употреба и може да се използва многократно.

Както бе посочено от ръководителя на AFRL генерал-майор Уилям Кули, "целта на този проект беше да се пусне в експлоатация един евтин и ефективен боен безпилотен летателен апарат. Ако загубим XQ-58A, подмяната няма да ни струва десетки милиони долари", казва Кули.

Създателите на апарата заявиха, че се той характеризира с голям радиус на действие при висока скорост и маневреност. Дълъг 9 м,  може да носи полезен товар с обща маса от 272 кг във вътрешното отделение или под крилото. Американските военни също отбелязаха, че сега работят с прототипа и окончателните характеристики на новия безпилотен самолет ще бъдат определени по-късно.

Последни новини
Още от Новини от света