Естония е пред сложни преговори за съставяне на коалиционно правителство

“Естония 200”, обявила се против разделението на руската и естонската общност, печели 4,5% и не влиза в парламента

Снимка: Интс Калнинс Снимка: Интс Калнинс

През следващите седмици Естония ще се сблъска с трудни преговори за сформирането на правителството: нито една от партиите не успя да получи абсолютно мнозинство на парламентарните избори на 3 март, посочва в свой анализ вестник "Коммерсант". Един от основните въпроси на бъдещите спорове е този за руския език и обучението на роден език в страната.

Ситуацията се усложнява от Консервативната народна партия, която зае трето място: никой не иска да си сътрудничи с радикални политици, които се канят да прехвърлят част от руските земи на Естония. В Талин коалиция се обсъжда сериозно между заелата второ място Партия на реформата и Центристката партия. Те обаче ще трябва да търсят компромис по въпроса за руския език. Центристите подкрепят образованието на два езика, докато Партията на реформата отстоява естоноезичното образование още от детска градина.

Първото място на изборите за еднокамарен парламент на Естония бе спечелено от Партията на реформата с 28,8%, втора по гласове е Центристката партия с 23%, а третата - Консервативна народна партия (ЕКРЕ) с 17,5%, четвърта и пета - Отечествената партия (11.4%) и социалдемократите (10.5%). Партията “Естония 200”, регистрирана няколко месеца преди изборите и запомнена от акцията срещу разделението на руската и естонската общност, набира 4,5% и не отива в парламента.

Партийният състав на новия парламент е почти като на стария: Свободната партия, която притежава 8 места от 101, не се класира, а всички участници от предишното събрание преодоляват 5-процентната бариера. Резултатът от изборите беше доста точно предвиден няколко дни преди гласуването. Причината за това е възможността да се гласува предварително през интернет. Този път предсрочното гласуване продължи до 27 февруари, в което взеха участие 247 хиляди гласоподаватели, които общо бяха повече от 40% от тези, които участваха в изборите.

От 1,3 милиона души в Естония повече от 330 000 са руснаци, а въпроси, свързани с рускоговорящата общност, редовно се повдигат на парламентарни избори. В хода на тази кампания въпросите за обучението в училищата и детските градини на руски език, както и положението на рускоговорящото население, бяха сред централните, посочва "Коммерсант".

Позициите по тези въпроси варират по скалата от най-меката до най-ожесточената. Опитите да се трансформира образованието на естонски датират още от 90-те години. Във всички гимназии, където децата учат от 10 до 12 клас, най-малко 60% от програмите се преподават на естонски. Около 20 хиляди деца учат руски език като роден.

От една страна, страните са съгласни, че във всички училища децата трябва да знаят естонски. За това се говори в навечерието на изборите, когато през февруари Езиковият инспекторат показа, че в четирите най-големи града на Ида-Виру окръг повече от 500 учители не говорят естонски на ниво В2, което според закона им трябва за да преподават. В окръг Харю, който включва столицата Талин, има 130 такива учители, предимно рускоговорящи.

От друга страна, партиите спорят дали трябва да съществуват отделни руски училища и в какви количества руският език трябва да бъде преподаван.

Така "Естония-200" стартира кампания през януари с действие срещу разединението на хората на национално ниво и разделението на обществото на общности. Тя раздели трамвайната спирка в центъра на Талин на две части и постави на тях плакати с надписи на естонски и руски език „Тук само за естонци” и „Тук са само руснаци”. Акцията предизвика много отрицателна реакция, плакатите бяха заменени с по-неутрални: „Естонци и руснаци. Заедно в едно и също училище " и "Естонци и руснаци. Заедно на едно парти."

Социалдемократите не искат да обединяват руски и естонски езикови училища, но им обещават да „подобрят нивото на преподаване на естонски език и други предмети” и да подкрепят „разработването на иновационен образователен модел на естонски език”. Също така планират да включат рускоговорящото население в естонското информационно поле.

Центристката програма обещава да “предостави на родителите възможност да изпратят децата си на училище с естонски, двуезичен, руски или друг език на обучение”. Същото се отнася и за детските градини.

Лидерът на реформаторската партия Кай Калас, напротив, настоява, че образованието в страната трябва да бъде "естонски език от детската градина", а естонското гражданство трябва да се дава "при спазване на езиковите изисквания: хората учат езика и знаят конституцията".

Лидерът на партията контрастира с програмата си с предложенията на центристите, които "желаят да запазят детските училища на руски език и по този начин да продължат да подкрепят разделението на двете общности". Забележете, че за центристите руското население гласува главно. Според проучване на Turu-uuringure AS в края на януари те са предпочитани от 80% от рускоговорящите граждани.

Отечествената партия, която беше част от правителствената коалиция заедно със социалдемократите и центристите, предлага да се започне „постепенно преминаване към образование на естонски“. Тя предлага да се преведе образованието изцяло на естонски. В допълнение, партията остро разкритикува Глобалното споразумение на ООН за миграцията, което парламентът на страната одобри в резултат на дългогодишен договор.

Последни новини
Още от Новини от света