Сръбската опозиция бойкотира парламента

Най-малко 45 от 250-те депутати на сръбския парламент подкрепиха бойкота

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Сръбски опозиционни групи бойкотираха парламента като част от подкрепата си към протестиращите в страната с настоявания за оставката на президента Александър Вучич, съобщава Bloomberg.

Най-малко 45 от 250-те депутати на сръбския парламент подкрепиха бойкота, който идва в резултат на 10-те съботи на антиправителствени демонстрации, в които се включиха пенсионери, учители, студенти и лекари, призоваващи за свобода на медиите, върховенство на закона и свободни и честни избори.

"В седемте години, откакто Сръбската прогресивна партия е на власт, парламентът престана да бъде купол на демокрацията," каза в понеделник в Белград Санда Рашкович Ивич, един от лидерите на Алианс за Сърбия - опозиционна група от 30 партии и организации. Според Ивич дебат в страната няма нито по отношение на присъединяването на Сърбия в рамките на Европейския съюз (ЕС), нито за разрешаване на споровете между Белград и Прищина.

Още по темата

Демонстрациите в Сърбия са поредните в Европа, на които граждани определят управлението си като автократично. Подобни бяха исканията и на унгарските протестиращи, които няколко поредни съботи настояваха за оставката на премиера Виктор Орбан, като определиха новия закон, които той се опита да прокара, като „робски“, тъй като той предвиждаше работните часове в страната да се увеличат с до 400 на година.

Още по темата

Миналата събота по улиците на Франция отново излязоха десетки хиляди протестиращи от движението на „жълтите жилетки“, като демонстрациите приключиха с прояви на вандализъм и няколко десетки задържани протестиращи.

Още по темата

 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света