Твърд Брекзит ще лиши Великобритания от регулатор по екологичните проблеми

Впечатление прави липсата на екологичен регулатор

Снимка: cbrgovernment.com Снимка: cbrgovernment.com

В случай, че Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение през март, тя ще остане без регулатор по основни енергийни и екологични въпроси най-малко до 2021 г., съобщава Euractiv, предава Investor.bg.

Предвид липсата на въведено заместващо законодателство, докато крайният срок за напускане на ЕС наближава Великобритания ще загуби достъп до регулаторните органи на блока и системите за управление на търговията с енергия и защитата на околната среда.

В определени области като например ядрената енергетика страната е успяла да установи вътрешен режим, който ще влезе в сила след 29 март – посредством прехвърляне на нови отговорности и по-солидно финансиране на Бюрото за ядрено регулиране, което вече е закупило нов софтуер и е обучава инспектори.

В други области обаче Кралството далече не е подготвено, смятат от Institute for Government в своя доклад за прогреса на Лондон по отношение на подготовката за излизане от ЕС.

Впечатление прави липсата на екологичен регулатор – алтернатива на Европейската комисия в утвърждаването на националните ангажименти към правилата за ограничаване на замърсяването на въздуха, сигурността на енергийните доставки в Северна Ирландия, която споделя своя пазар с Република Ирландия.

Още по темата вижте в Investor.bg.

Последни новини
Още от Начало