Как Brexit може да повлияе на европейските избори?

Отлагане на раздялата между Кралството и ЕС може да значи повече евроскептици в ЕП

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Много националисти - от Италия до Унгария, се подготвят за европейските избори през май тази година, търсейки партньори за създаването на обединен евроскептичен фронт. Хаосът около Brexit във Великобритания може да добави и нови членове към обединението им, които те дори не са очаквали, коментира Bloomberg.

Brexit е доминираща тема във Великобритания през последните две години на фона на нарастващ негативизъм и протекционизъм в цяла Европа.

Един от най-видните представители на европейските националисти - италианският вицепремиер Матео Салвини, нарече европейките избори "битката на всички битки", а по време на посещение в Полша този месец обеща "нова европейска пролет".

Не бива да се пропуска и движението на Стив Банън, бившият съветник на американския президент Доналд Тръмп, което започва да печели съществено влияние на Стария континент.

А как реагират на тази тенденция представителите на традиционните политически сили? Президентът на Франция Еманюел Макрон например определи през ноември национализма като „предателство“ на европейските ценности.

През май политиците в Европа ще се борят за общо 705 места в Европейския парламент. Раздялата между Великобритания и Европейския съюз е насрочена за 29 март. Ако тя протече по план, Кралството трябва да се откаже от своите 73 представители в Парламента. С оставащи по-малко от 10 седмици до Brexit обаче и имайки предвид безизходицата на Лондон, изглежда все по-възможно той да бъде отложен. Така, според официални лица в Брюксел, би се създала сериозна вероятност недоволните британски гласоподаватели да гласуват доверие на антиевропейски политици.

Последни новини
Още от Новини от света