ЕС отговоря с налози за 20 млрд. евро, ако САЩ въведат мита върху европейските автомобили

Вече е изготвен примерен списък с вносни стоки от САЩ, по който могат да бъдат взети ответните мерки

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Европейският съюз е готов да наложи мита върху американски вносни стоки на стойност 20 млрд. евро, ако президентът Доналд Тръмп изпълни заканата си и все пак въведе допълнителни налози за вноса на европейски автомобили и автомобилни части. Това съобщи генералният директор на главна дирекция „Търговия“ към Европейската комисия Жан-Люк Демарти.

Неговото изказване е поредният сигнал за риска от внезапно ескалиране на трансатлантическите търговски взаимоотношения след постигането на примирие преди шест месеца.

„Ще продължим да се противопоставяме на американската администрация, която е готова да заплашва с търговски мерки дори и близките си съюзници и партньори и – като цяло, да руши статуквото, преследвайки целите си“, заяви Дематри пред комисия в Европейския парламент, призовавайки за спокойствие.

„Трябва да бъдем готови да отговорим подобаващо и ефективно на каквито и да е било нови търговски ограничения, които американската администрация може да ни наложи“, заяви още той. По думите му вече е изготвен примерен списък с вносни стоки от САЩ на стойност 20 млрд. евро, по който могат да бъдат взети ответни мерки.

Европа се готви за още американски ограничения на вноса, докато продължават новите преговори между Вашингтон и Брюксел за премахване на двустранните търговски бариери. Миналата седмица ЕК представи проект на споразумение за свободна търговия, която предвижда премахването на митата върху широк кръг индустриални стоки, включително автомобили.

Още по темата

Досегашното споразумение, постигнато на 25 април между американския президент Доналд Тръмп и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, замрази заплахите на САЩ за нови мита, които Вашингтон иска да наложи заради твърдения за заплаха за националната сигурност. Очаква се следващият месец да бъде публикуван американски правителствен доклад, който прави оценка за това дали вносът наистина е риск за националната сигурност на страната.

Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света