Франция ще се бори за прекрояване на капитализма

Френският финансов министър Брюно льо Мер заминава за Давос с амбициозно послание

Френският финансов министър Брюно льо Мер. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Френският финансов министър Брюно льо Мер. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Френският финансов министър Брюно льо Мер ще посети Световният икономически форум в Давос с амбициозно послание за най-богатите икономики в света: престрояване на капитализма, съобщава Bloomberg.

Френското послание е част от председателството на страната на Г-7 тази година, което е посветено на борбата с неравенствата, които, според Франция, се поставят от "големите компании, имащи твърде много власт, и плащащи твърде малко данъци".

Справянето с вътрешните проблеми във Франция може да се окаже сериозно предизвикателство пред правителството на президента Еманюел Макрон. Движението на „жълтите жилетки“ протестира от средата на ноември с искания за по-високи доходи и по-добър жизнен стандарт. На международната сцена френският лидер се бори да ускори европейските си реформи, част от които е и въвеждането на данък върху големите технологични компании. Там обаче той среща опозиция и от идеята на американския президент Доналд Тръмп за „Америка над всичко“, което пречи на въвеждането на многостранните решения, които, според френския президент, са ключът към просперитета на страната.

„Живеем в необикновени времена, в които всичко се преобръща“, посочи Льо Мер. „Необходимо е да защитим визията си за капитализма, нашата френска и европейска визия“, добави той.

Главната цел на Франция за финансовия път на Г-7 през 2019 г. е да накара компаниите да плащат повече данъци, отчасти чрез въвеждането на минимална ставка.

Г-7 обаче вече не може да се похвали с икономическата власт, която някога е притежавала. Ръстът на китайската икономика, както и този в други азиатски страни, отслаби делът на групата в световния брутен вътрешен продукт от 50% през 90-те години до 30% към настоящия момент. Още повече, че и индийската икономика е напът да изпревари френската и да продължава да бележи по-бързи ръстове от нейните в следващите години, сочат данни на Международния валутен фонд.

Според френският финансов министър компаниите, чиито пазарни капитализации са по-големи от БВП на някои страни, също поставят все по-голямо икономическо и политическо предизвикателство пред световния ред. Г-7 трябва да разгледа този въпрос, посочи Льо Мер, без да дава подробности за това какви стъпки могат да бъдат предприети в тази насока.

Последни новини
Още от Новини от света