Десет години след падането на Lehman: потенциално пазарът е по-дестабилизиращ

Нараства финансовата екосистема, наречена "сенчестото банкиране"

Ричард "Дик" Фулд, бивш главен изпълнителен директор на Lehman Brothers Holdings Inc. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Ричард "Дик" Фулд, бивш главен изпълнителен директор на Lehman Brothers Holdings Inc. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

В равносметката на десетте години, изминали след избухването на финансовата криза, предизвикана от срива на Lehman Brothers Holdings Inc., мнозина анализатори твърдят, че комбинацията от научени уроци и регулаторни мерки е направила банките много по-защитени от срив, отколкото когато и да е било преди, пише Investor.bg.

Въпреки това нараства частта от финансовата екосистема както по размер, така и по важност, която може да бъде определена като сенчесто банкиране, където няма нито прозрачност, нито регулации, пише Bloomberg в свой анализ по повод десетата годишнина от фалита на Lehman Brothers.

Странното е, че това отчасти е умишлено, уточнява сайтът. Една от основните цели на регулациите, които се появиха след финансовата криза, е била да предпази банките от сривове, ограничавайки най-големите от рискови видове търговия и банкиране. Този бизнес се оказва оставен за група финансови фирми, за които се смяташе, че са прекалено малки, за да са от значение.

Още - четете на Investor.bg

Последни новини
Още от Новини от света