Хилъри Клинтън се противопостави на тихоокеанската сделка за свободна търговия

Според бившия държавен секретар споразумението оставя много въпроси без отговор

Кандидатът за президент на САЩ Хилъри Клинтън се противопостави на сделката за Транс – тихоокеанското партньорство, защитавана от президента Барак Обама, съобщава BBC.

Историческата сделка включва 12 страни по тихоокеанското крайбрежие, включително САЩ, Австралия и Япония.

В интервю Клинтън заяви, че споразумението оставя много „въпроси без отговор” и не отговаря на високите стандарти, на които тя се е надявала.

„Не подкрепям това, което научих за него”, казва тя пред Public Broadcasting Service, цитирана от BBC.

Така Клинтън се присъединява към други кандидати за номинацията на демократическата партия за президент като Барни Сандърс и Мартин О’Майли, които също се противопоставят на споразумението.

Преговорите по сделката, обхващаща 40% от глобалната икономика, отнеха 5 години.

Сенаторът от Върмонт Барни Сандърс, който нееднократно е заклеймявал търговското споразумение, тъй като според него то ще застраши работни места в САЩ, както и околната среда, се оказва изненадващо силна конкуренция за Хилъри Клинтън сред ляво настроените привърженици на демократите.

Той вероятно ще повдигне темата на предстоящия дебат и ще я използва срещу бившия държавен секретар, която преди време беше определила споразумението като „златен стандарт” в търговските преговори.

Като се разграничава от сделката за Транс-тихоокеанското партньорство Клинтън се подготвя и за появата на още един, дори още по-силен конкурент за номинацията на демократите – Джо Байдън.

Вицепрезидентът дава все по-ясни сигнали, че ще се кандидатира за номинацията, но поради сегашната си позиция, за него би било много трудно да се противопостави на споразумението, зад което президентът Обама застава толкова твърдо.

Последни новини
Още от Новини от света