Санкционират социалните мрежи за проблемите с терора и пропагандата

Великобритания прокарва закон за защита от повторение на казуса с терористичната атака в Нова Зеландия

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Британското правителство ще гласува закон за упражняване на натиск върху социалните мрежи и способността на техните потребители да пропагандират своите крайни виждания по някои от най-деликатните теми в съвременния свят, пише Bloomberg.

Правителственият секретар Саджид Явид публикува становище на кабинета, гласящо, че „технологичните компании не работят достатъчно, за да предпазят потребителите си от шокиращо съдържание“. Идеята пред държавните органи е да се наложат солидни санкции на самите компании и техните ръководители, защото предоставят платформа за изява на терористи, екстремисти и други вредни прослойки за всяко едно общество.

В понеделник стартира 12-седмично обсъждане на проектозакона, който би могъл сериозно да навреди на компании от ранга на Facebook, Instagram и Twitter. Именно чрез техните платформи станахме преки свидетели на клането в Нова Зеландия, когато 50 души бяха екзекутирани в мюсюлмански молитвен храм.

Още по темата

Законът се очаква да засегне още фалшивите новини, които са водеща тема вече от няколко години и то не само във Великобритания. Различни медии развиват дейността си най-вече в социалните мрежи, където достигат по най-бърз начин до широката аудитория, независимо, че информацията им прекалено често не кореспондира с истината.

Последни новини
Още от Нотификации