Къдлоу за ангажимента на Китай по търговския договор

Лари Къдлоу, директор на Националния икономически съвет

Посланик Лайтхайзер, секретарят Мнучин и вицепремиерът Лю от Китай имаха много конструктивна среща. Те изнесоха комюнике, което бе много позитивно.

Китай продължава да ни казва, че има намерение да изпълни изискванията на сделката, която официално бе сключена миналата зима – това е сякаш преди хиляда години. Но всъщност е само отпреди няколко месеца.

Те леко изостават с покупките на суровини. Това може би е функция на пазара и икономическите условия.

Но Лю каза, че са обещали да продължат. И бих добавил – и обезщетения за кражба на интелектуална собственост и свързани мерки.

Тези преговори вървят много добре и много конструктивно.

Но китайските отношения са много сложни.

Знаем, че вирусът е с произход от Китай, разследваме с американското правителство и разузнаването, националният съвет по сигурността, Държавния департамент и т.н.

Разследваме внимателно какво е станало и какво – не. Какво може да е станало и какво е станало действително. Китай не е прозрачен. Много хора се тревожат. Видях се на видеоконференция с президента на Г7 преди няколко седмици – и другите световни лидери мислят по същия начин. Те ще бъдат държани отговорни, Джонатан, когато излязат докладите. Сега мога да кажа, че търговските отношения са много добри, ще има много износ по сделката, когато икономиката се възстанови. Търговските отношения изглежда се развиват добре.

 

Последни новини
Още от Начало