Ирански генерал убит в Ирак

Касем Солеймани комадваше бригадите Ал Кудс.

САЩ нанесе ракетен удар в района на летището в Багдад и уби командващия иранските Бригади Ал Кудс ген. Солеймани.

Операцията за ликвидиране на високопоставения военен от Иран бе осъдена от Русия, Китай и Великобритания предупредиха за ескалацията на напрежението и призоваха към въздържаност.

По-късно Държавният департамент на САЩ нареди на всички американци да напуснат Ирак. Франция нареди на своите граждани в Иран да избягват струпване на хора на публично място. Премиерът на Израел прекрати визитата си в Гърция и се прибра.

Бившият служител на ЦРУ от Ирак Джон Магуайър каза през септември 2013, че Солеймани е "единственият най-могъщ човек в Близкия изток в момента, но никой не е чувал за него".

В статия в Ню Йоркър от септември 2013 авторът Декстър Филкинс го описва така:

„Касам Солеймани е дребен мъж на 56г с бяла коса и къса брада, със спокоен поглед... Солеймани поема Революционната гвардия на Иран преди 15г и тогава иска да промени Близкия изток в полза на Иран – ликвидира врагове, ръководи мрежа, убила стотици американци в Ирак.. Държавният департамент му налага санкции за подкрепата му на режима на Асад и спонсориране на тероризма. И все пак той остава най-невидим за външния свят, въпреки че ръководи агенти и директни операции”.

Чуйте реакцията на външния министър на Иран във видеото.

След американския удар пазарите в Азия, а след това и в Европа записаха понижения. Петролът поскъпна с над 3 долара за барел.

Брент се повиши най-силно от саудитските нападения с дрон насам /септември 2019/.
Златото поскъпна близо до 6-годишен връх.
Японската валута се повиши спрямо долара и двойката USD-JPY е най-слаба от 1 ноември.

САЩ обясни, че е извършил удара с дрон след заповед на президента Тръмп „да защитят американските части в чужбина” от човек, който отдавна считат за заплаха.

Изненадващата операция стана седмици след като подкрепени от Иран милиции убиха цивилен контрактор от САЩ и организираха двудневна обсада на американското посолство в Багдад.

 

Последни новини
Още от Начало