Пазари Азия, 19 декември 2019

Джулиет Сали, Bloomberg

Държавните облигации се понижиха в цял свят, след като все повече централни банки дадоха знак, че са приключили засега с облекченията, съобщи Bloomberg.

Централната банка на Швеция сложи край на половин десетилетие негативни лихви с решението си да ги вдигне на нула процента. Решение, което ще донесе облекчение на финансовата индустрия и ще бъде тест за останалите централни банки по света.

Появиха се малко нови катализатори за съживяване на ралито при акциите и всякакви детайли за търговската сделка САЩ-Китай остават неясни, затова трейдърите явно изпадат в празнично настроение. Централните банки – също – в Япония и Тайван основните лихви останаха без промяна в четвъртък.

„С първа фаза от търговската сделка пазарите сега намаляват възможността политическа несигурност и риск да се прехвърлят и в 2020г”, каза Бевърли Морис, директор лихви и инфлация в QIC, цитиран от Bloomberg.

Австралийският долар се повиши след като данните за заетостта за ноември подобриха прогнозата. Паундът се повиши след двудневното отстъпление, на фона на подновена тревога за евентуално излизане от ЕС без сделка. Биткой се върна към 7000 долара.

По-рано в Азия пазарите се понижиха в Токио, Сидни и Хонконг и отбелязаха ръст в Сеул. Акциите в Китай останаха без промяна след като изтриха дневните загуби с инжекцията ликвидност от централната банка.

Последни новини
Още от Начало