Индийската Ola стартира дейност на втори голям чуждестранен пазар

След Австралия компанията се насочва и към британските клиенти, стартирайки инвазията от Уелс

Изпълнителният директор на Ola Бхавиш Агарва. Снимка: Namas Bhojani/Bloomberg Изпълнителният директор на Ola Бхавиш Агарва. Снимка: Namas Bhojani/Bloomberg

Индийската компания за споделени пътувания Ola започна да оперира във Великобритания. Фирмата, чийто основен конкурент в бранша е Uber, вече предлага услугите си в Южен Уелс, като впоследвие те ще са достъпни и в английската област Голям Манчестър, съобщава BBC. Изпълнителният директор на подразделението на Ola във Великобритания Бен Лег коментира, че компанията предлага по-високо заплащане на шофьорите в сравнение с Uber, като се съсредоточава върху безопасността на клиентите. Великобритания е вторият чужд пазар, в който индийската група предлага услугите си, след като Ola навлезе в Австралия в началото на 2018 г.

От понеделник платформата на индийската група е достъпна в столицата на Уелс - Кардиф, Нюпорт и областта Вейл ъф Гламорган. Стратегията на компанията за споделени пътувания предвижда експанзията във всички големи градове на Великобритания до края на тази година. Ръководството на Ola, която притежава 125 млн. клиенти в 110 града, обяви, че мобилното ѝ приложение ще се отличава от конкурентните, тъй като е единственото с опция за наемане на велосипеди и черни таксита.

Лег твърди, че Ola ще си сътрудничи с местните власти и ще предлага работа единствено на лицензирани таксиметрови шофьори, за да осигури „повече безопасност“. Преди няколко месеца Uber обяви пред съда, че приема, че лицензът ѝ в Лондон не е трябвало да бъде подновяван през 2017 г., но според нея от тогава насам са извършени мащабни промени. Притесненията за сигурността провокираха вълна от недоволство и призиви за въвеждането на по-строг контрол в сектора за споделени пътувания. Лег обясни, че при опасност клиентите на Ola могат да предупредят полицията с натискането на един бутон на онлайн платформата.

„Целта ни е пътниците да се чувстват в безопасност. Създали сме необходимото за бърза реакция при непредвидена ситуация“,

заяви Лег. Той поясни, че фирмата препоръчва на шофьорите да си почиват на всеки два часа. Услугите на компанията за споделени пътувания ще са достъпни в цяла Великобритания до края на 2018 г.

Въпреки това някои таксиметрови шофьори се притесняват, че трябва да изпълняват маршрути в някои непознати райони в Южен Уелс. Те се опасяват, че Ola не е направила достатъчно за осигуряването на тяхната безопасност. Присъствието на Ola на пазара във Великобритания е първото голямо предизвикателство за Uber, която управлява 3 млн. шофьори и оперира в 600 града в 65 държави. 

Последни новини
Още от Начало