Заев: 2018 е отлично време за определяне на името на Македония

Неофициалните обществени дискусии са за Северна, Горна или Нова Македония

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Все още няма същински преговори за името на Република Македония. Това коментира премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев, цитиран днес от МИА.

Според него най-добрият период за решаването на този спор е първата половина на 2018.

Зоран Заев разкритикува вицепремиера по икономическата политика Кочо Ангушев, който открито коментира различните имена по време на посещението му в град Прилеп.

Премиерът Заев обяви, че Република Македония ще бъде максимално открита по процеса за разговорите за името.

„От досегашните разговори с посредничеството на международния посредник Матю Нимиц се вижда решителността на двете страни да навлязат по същество във въпроса с решаването на името на бившата югославска република. Вярвам, че ще се намери решение на всички нива между министрите на външните работи и премиерите на двете страни“ коментира още той.

"Първата половина на 2018 е отличен период за окончателното решаване на този въпрос и Република Македония да получи дата за преговори за членство в ЕС, както и да бъде официализирана поканата от страна на НАТО за членство в Алианса".

Bloomberg TV Bulgaria припомня, че вицепремиерът Кочо Ангушев по време на участието си в предаване във влиятелното радио Канал 77 обяви, че въпросът за името на Македония трябва да се реши, допълвайки че населението на страната трябва да си каже думата по отношение на намиращите се в неофициалните обществени дискусии имена Северна, Горна или Нова Македония.

„Според мен Северна, Горна или Нова Македония са приемливи предложения", коментира вицепремиерът Ангушев още пред медията.

Той оцени, че решаването на името на страната е вътрешен въпрос и той е свързан и с икономиката ѝ.

Текст: Николай Кръстев 

Последни новини
Още от Начало