Руските милиарди за Венецуела – корупционна схема на върхушката в Кремъл

Михаил Крутихин, RusEnergy, Светът е бизнес, 22.08.2017

Венецуела е много вероятно да претърпи смяна на режима. Такива примери видяхме в Ирак и Либия например. Инвестирането на милиарди във Венецуела е не само рисковано, това е чисто безумие. 

Това заяви в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев енергийният анализатор от  RusEnergy Михаил Крутихин. Коментарът на експерта идва в светлината на предоставеното наскоро финансиране на Каракас от страна на Москва в размер на $8,5 млрд.

„Всъщност става дума не само за $8,5 млрд., а за повече от $17 млрд., които Русия вече е вложила в ръководената от режима на президента Николас Мадуро Венецуела“, уточни анализаторът.

Според Крутихин има три варианта за това, защо Кремъл предоставя такива крупни средства на раздираната от политическа и социална криза латиноамериканска страна.

„Нека да си представим,че това финансиране е политическо по своя характер, за да бъде подкрепен режима на Мадуро, които е изправен пред граждански сблъсъци и социални конфликти. Този вариант го изключвам, защото с никакви средства, възлизащи на милиарди долари не може да се спаси режима от граждански конфликт“, каза той, давайки за пример отпускането на милиарди на Украйна по време на управлението на Янукович, милиарди, които Русия никога няма да си върне.

„Вторият вариант, представен от чуждестранните медии, е че в замяна на тези средства Русия ще получи контрол върху нефтения и газовия сектор във Венецуела“, коментира анализаторът. „И при този вариант не съм уверен в ефективността на такива инвестиции, защото ако има смяна в управлението и режима във Венецуела, а такава вероятно ще има, тогава новият режим в тази страна едва ли ще приеме да изпълнява договореностите с неговите предшественици. Такива примери видяхме в Ирак и Либия“, добави той.

Остава ни вариант, които може да бъде наречен корупционен. Това означава, че такива пари се отделят, за да може голям процент от тази сума да отиде при определени руски чиновници. Отделяме няколко милиарда долара за определен режим в чужбина и някоя компания, като преди това се договаряме, че много солидна сума от тези средства ще бъдат преведени на чуждестранните сметки на определени високопоставени руски чиновници. Така че това е чисто корупционна схема, която за Русия е доста характерна.За мен вече е ясно, че става дума за корупционна схема“, категоричен бе Крутихин.

 

Последни новини
Още от Начало