София е един от най-евтините градове за чужденци в света

Българската столица заема 184-то в класацията на 209-те най-скъпи градове за живот на чужденци в света

Снимка: Wikipedia Снимка: Wikipedia

София заема на 184-то място в световната класация на най-скъпите градове за чужденци през 2017, изготвена от консултантската компания Mercer и цитирана от Investor.bg. Столицата поделя едно място с индийския град Калкута.

София са задържа близо до дъното на класацията, където са най-евтините градове в света, след като миналата година беше на 182-ро място, а през 2015 – на 187-мо.

В класацията са включени общо 209 града в света, като се сравняват над 200 критерия като цени на жилища, транспорт, храна, дрехи, забавления и др. Класацията се изготвя, за да подпомогне международните компании и правителствата при определянето на заплатите на своите служители. Ню Йорк се използва като базов град, а валутните курсове се измерват спрямо долара.

Най-скъпият град в света отново е анголската столица Луанда, която миналата година временно отстъпи първото място на Хонконг, след като го заемаше години наред. Челната позиция на Луанда се обяснява с високата цена на вносните стоки и на добрите и безопасни условия на живот.

Топ 10 на най-скъпите градове се допълва от Хонконг, Токио, Цюрих, Сингапур, Сеул, Женева, Шанхай, Ню Йорк и Берн.

Прави впечатление, че три швейцарски града за поредна година са в топ 10 на най-скъпите градове в света. В Цюрих тричленно семейство се нуждае от над $3 600 на месец като разходи за живот, докато същото семейство в Женева харчи $3 500 долара на месец. Средният жител на Цюрих изкарва по 41 долара на час преди данъците, което е 21 пъти повече от заплащането на средния жител в град като Киев, който е на 163-та позиция.

Високите доходи позволяват на жителите на Цюрих да работят около 20 часа, за да могат да си купят iPhone 6 например, при средно 627 часа работа за жителите на Киев, показва още изследването.

От градовете в нашия регион, които попадат в класацията, Букурещ е класиран на 104-та позиция, Истанбул – на 142-ра, Атина – на 144-та, Тирана – на 189-та, Белград – на 198-ма, Сараево – на 202-ра, Скопие - на 206-та.

В дъното на класацията са град Тунис, Бишкек и Скопие.

Последни новини
Още от Начало