Франция ще подкрепи България за влизане в еврозоната и Шенген

България има рядък шанс с предстоящото председателство, коментира Борисов

Снимка: Министерски съвет Снимка: Министерски съвет

Франция се ангажира да помогне на България за влизане във валутно-курсовия механизъм ERM II на еврозоната и за Шенген. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с френския президент Еманюел Макрон в Елисейския дворец, предаде Dnes.bg

"Техният финансов министър с нашия в момента работят конкретно по темата. На 23 юни ще бъдем при финансовия министър в Германия, довечера по същите теми ще разговаряме с президента и с канцлера на Германия", каза Борисов пред журналисти. 

Премиерът е на посещение във Франция днес, което ще продължи в Германия във вечерните часове и утре.

"България има рядък шанс с предстоящото председателство и с това, което сме постигнали като авторитет в Европа, действително да атакуваме чакалнята на еврозоната, а това означава намаляване на лихвите по кредитите, гарантиране на инвестициите, изключване от Европа на две скорости. Когато си извън еврозоната и чакалнята, няма на кого да се сърдиш, че тези, които са вътре, искат да си защитят валутата и да избегнат гръцкия сценарий", коментира той.

На въпрос какви са реалистичните срокове за влизане в ЕRМ ІІ, премиерът отговори: "Както казваше Царя – да бъдем с акъла си" и допълни, че не се приема за добър тон да предпоставяш дати и срокове, но е факт, че в рамките на един ден Франция и Германия на най-високо ниво разговарят с България по тези теми и ги включват в дневния си ред.

"С президента Радев можем да бъдем добри домакини на подобни срещи в България", смята Борисов. Според него след вчерашния дебат в София за ЕС има оптимизъм и у нас.

По думите му страната ни в момента - и като стабилност, и като дисциплина, и като финансово-икономически показатели, е много по-близо до сърцето на Европа, отколкото много държави в централната част.

Последни новини
Още от Начало