Ще падат ли още цените на петрола

МАЕ отчита продължаващо надвишаване на предлагането над търсенето

Петролни сонди. снимка: Bloomberg Петролни сонди. снимка: Bloomberg

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди във вторник, че е възможен допълнителен спад на цените на петрола, тъй като предлагането продължава да надвишава търсенето, налагайки „огромен натиск“ върху способността на петролната система ефективно да го усвои, пише Investor.bg.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижиха до 13-годишен минимум, търгувайки се за 29 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол също се търгуват на цена от около $29 за барел. Според Standard Chartered цените може да достигнат до $10 за барел, докато Goldman Sachs твърди, че би могло да спаднат до $20.

На срещата си за определяне на политиката през декември Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши да не намалява производствената си квота от 30 млн. барела на ден, след като лидерът Саудитска Арабия продължи стратегията си за запазване нивото на добива, за да понижи още цените, изкарвайки от пазара по-малки енергийни играчи с по-високи производствени разходи.

Цените, вече поели по траектория рязко надолу, се понижиха още в понеделник, след като санкциите срещу производителя на петрол и член на ОПЕК Иран бяха вдигнати. Решението засили перспективата за още повече предлагане, след като страната вече повиши производството си.

„Има значителни несигурности около качеството и количеството на петрол, който Иран може да предложи на пазара в краткосрочен план“, отбелязва МАЕ. Макар че страната може да успее да продава петрол от запасите си, съществуват съмнения около застаряващата енергийна инфраструктура на страната.

Въпреки това спад на производството извън ОПЕК ще бъде компенсирано от по-висок добив от Иран, като другите производители от Близкия изток вероятно също ще продължат производството си, за да защитят пазарния си дял, казва МАЕ.

Иран заяви вчера, че увеличава незабавно производството си с 500 хил. барела на ден. МАЕ вярва, че до края на първото тримесечие още около 300 хил. барела на ден суров петрол ще потекат към световните пазари.

Предвид слабата перспектива за възстановяване на световния ръст МАЕ предупреждава, че „ако нещо не се промени, пазарът на петрол може да се удави в свръх засищане“. „Затова отговорът на нашия въпрос (може ли да има още спад) е категорично да“.

По-ниските цени и съкращаването на разходите слагат спирачки на ръста на предлагането от страните извън ОПЕК. Прогнозите за него са за по-малко от 200 хил. барела на ден през четвъртото тримесечие на 2015 спрямо 2,7 млн. барела на ден преди година.

Междувременно производството на суров петрол от ОПЕК е намаляло до 32,28 млн. барела на ден - включително с Индонезия, чието членство бе подновено на срещата на групата през декември. Спадът на доставките идва от най-големите производители в ОПЕК – Саудитска Арабия и Ирак, като Нигерия и Венецуела също отчитат маргинални спадове.

Последни новини
Още от Начало