12 банки са готови да отпуснат заем на БЕХ

Енергийният министър Теменужка Петкова е оптимист по отношение на местния добив на природен газ

Теменужка Петкова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Теменужка Петкова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

12 банки имат интерес да отпуснат заем на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Със средствата Националната електрическа компания (НЕК) ще се разплати с т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - КонтурГлобал и AES Гълъбово.

Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в интервю за БТА, цитирано от Investor.bg. Тя припомни, че холдингът е изпратил покани до 25 големи банки в процедура по пряко договаряне за получаването на заем от до 650 млн. евро, за които обаче няма държавна гаранция, което затруднява и отпускането му. В момента се съставя график, по който ще бъдат проведени преговорите с банките, които са проявили интерес.

"Надявам се при най-добри условия за БЕХ да бъде определена банката или банките, които ще осигурят този необходим ресурс", каза тя и допълни, че с разплащането ще бъдат погасени и задълженията на двете централи към Мини Марица-изток, които възлизат на 364 млн. лева.

Крайният срок за приключване на споразумението за намаляването на цената за разполагаемост на електроенергията от двете централи, част от което е и разплащането на НЕК, е 26 февруари 2016, припомни още Петкова.

Енергийният министър е оптимист по отношение на местния добив на природен газ в страната, който ще даде възможност за диверсификация на доставките. След обявяването на процедурата за блок "Китка" във Варненска област, предстои в Министерския съвет да се внесе за одобрение решение и процедурата за блок "Враца-запад" в област Враца, обясни още тя.

През януари 2016 предстои подписването на договор с Shell по повод успешно приключилата процедура за търсене и проучване в блок "Силистар", а за първото тримесечие е планиран и първият сондаж в блок "Хан Аспарух", откъдето енергийният министър очаква добри новини.

Теменужка Петкова направи и анализ по отношение напредприетите реформи в енергетиката през тази година. Те са насочени към намаляването на дефицита в НЕК, трупан с години. Причината за големите дългове на енергийната компания са политически решения, вземани в миналото, свързани с реализацията на т. нар. големи инвестиционни проекти - АЕЦ "Белене", "Цанков камък".

"Друга причина за състоянието на НЕК е регулаторната политика, водена години наред, която е отредила на компанията да бъде буферът в системата, който обира всички негативи", посочи още тя.

Петкова припомни и създаването на фонд "Сигурност на електроенергийната система". От август досега в него са набрани 183 млн. лева.

"Тези средства, както законодателят е предвидил, отиват изцяло за покриване на разходите на НЕК за изкупуване на енергията по преференциални цени", каза тя. Припомняме обаче, че държавната компания все още не разполага с набраните средства, защото не е изготвена наредбата за това.

Освен местния добив на газ приоритет за правителството е и реализацията на концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България.

"Това беше идея, която в началото на 2015, когато я огласихме, не изглеждаше лесно реализуема. Но днес можем да кажем, че тази концепция е факт с нейните технически и финансови параметри, предоставена е в ЕК", каза енергийният министър, допълвайки, че газовият хъб е обявен за проект от общностен интерес.

Петкова коментира и китайската делегация, която посети АЕЦ "Козлодуй" преди броени седмици. Идеята е компанията, която е една от най-големите енергийни компании в Китай, да бъде стратегически инвеститор в изграждането на нова ядрена мощност в Козлодуй. Енергийният министър уточнява, че интересът на потенциалния инвеститор е голям, но дали ще има решение за инвестиция ще стане ясно след 3-4 месеца

"Остават и много други неща, които трябва да бъдат довършени през 2016. На първо място това е процесът по преминаване към пълна либерализацията на електроенергийния пазар, който започнахме през 2015 и предстои да бъде завършен", каза Теменужка Петкова.

Последни новини
Още от Начало