Русия не е въвела санкции спрямо Украйна

Търговията между двете страни намалява със 70% спрямо 2011

Кремъл и мавзолеят на Ленин. 8 юни 2015. Москва. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Кремъл и мавзолеят на Ленин. 8 юни 2015. Москва. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия не е въвела икономически санкции срещу Украйна и не може да става и дума, че Киев въвежда "контрасанкции" срещу Москва. Това заяви замecтник-министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Лихачев пред ТАСС.

"Тази страна се е ползвала от преференциален режим, даже тогава, когато се присъедини към западните санкции срещу Русия", коментира той. Според него Русия е прекратила преференциалния търговски режим с Киев, след като от 1 януари 2016 влезе в сила споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна.

"Това означава, че няма никакви ограничения на нормалните бизнес отношения, но без допълнителни преференции", добави Лихачев.

Вчера украинската Рада одобри закон, който позволява въвеждането на търговски санкции срещу Русия. Текстовете позволяват ответен икономически удар срещу неприятелски действия на страни, признати за агресори от парламента, пише Investor.bg

Само няколко дни преди това Русия съобщи, че от началото на годината ще бъде прекратена свободната търговия между двете държави, но и че се подготвя продуктово ембарго срещу Киев, тъй като Украйна се готви да се присъедини към санкциите на Запада срещу Москва. 

Търговията между Русия и Украйна намалява със 70% спрямо 2011. Тогава бяха регистрирани рекорди в отношенията между двете страни.

"Търговският баланс, като не се вземе предвид газа, винаги е бил в полза на Украйна", смята още зам.-министърът на икономическото развитие на Русия.

Последни новини
Още от Начало