Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

В процентно изражение ръстът на заплатите у нас е най-висок в света

Надя Василева, председател на Асоциация BG Staffing, Клуб Investor, 14.09.2019

Надя Василева, председател на Асоциация BG Staffing. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Надя Василева, председател на Асоциация BG Staffing. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България от доста години насам забелязваме между 10 и 15, дори при някои работодатели 20-процентно увеличение на заплатата на годишна база. Като сума, то не е чак толкова голямо, тъй като тръгваме от ниска база, но като процент ръстът е значителен и никоя друга държава не може да се похвали с такъв. Това каза Надя Василева, председател на Асоциация BG Staffing, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Работодателите у нас продължават да изпитват изключителни трудности при намирането на подходящите хора, докато самите служители се оглеждат непрекъснато за нови предизвикателства“, посочи Василева.

„Новите генерации искат непрекъснато нещо ново да им се случва, да учат нови неща... Те предефинираха отношенията между работодател и служител“.

Според госта настоящите тенденции затлачват пазара на труда, тъй като липсват пресни сили, които да навлязат на него, въпреки че жените не са достатъчно използвани като ресурс, има какво да се направи и по отношение на хората от малцинствата, както и да се премине към преквалификация на хора от възрастното население.

„Традиционните сектори като производство, хотели и ресторанти и търговия изпитват най-голям недостиг на работна ръка“.

Василева коментира и отражението на неформалния сектор върху HR компаниите. Тя отбеляза, че влиянието му нараства, тъй като по този начин дружествата не използват значителен ресурс в подбора, както и не плащат на агенции.

Според експерта подобряването на ситуацията на пазара на труда у нас изисква по-обширна статистика.

„Трябва да преброим колко хора не искат да работят, защо не искат да работят, колко са работещите на повече от едно място, след което да се подготви законодателството за внос на кадри“, добави Василева.

Очаквайте видео материал с целия разговор. 

Последни новини
Още от Клуб Investor