Предизвикателствата пред германската икономика в края на 2015 г.

Скандалът с VW и забавянето в Китай са сред трудностите, които среща най-силната икономика в Европа

Немската икономика, която е най-голямата и най-бързо растяща икономика в Европа, е изправена пред сериозни насрещни ветрове. Скандалът с манипулираните от най-големия автомобилен производител в света VW данни за вредните емисии се отрази негативно на репутацията на Германия за безупречно производство. Забавянето в Китай и други развиващи се пазари представлява заплаха за немския износ. Притокът на мигранти от своя страна представлява проблем за финансите на страната.

Данните, които ще излязат за германската икономика между 5 и 10 октомври 2015 г., ще дадат представа дали тя ще успее да преодолее предизвикателствата, или те представляват реална заплаха за растежа ѝ. Колите и камионите представляват 22% от износа на експортно ориентираната германска икономика за 2014 г., докато на машините се падат 15%. Скандалът с VW обаче поставя под реална заплаха репутацията на немската индустрия, а с това и търсенето за стоките, които тя произвежда. В допълнение правителството ще похарчи поне 6,7 милиарда евро за подслон, храна и интеграция на мигранти, което представлява риск за бюджета на Германия през 2015 г. и 2016 г.

Ефектът върху ЕЦБ

Възстановяването на еврозоната зависи от икономическото здраве на Германия. Затова президентът на ЕЦБ Марио Драги следи отблизо ситуацията с най-голямата европейска икономика. Новият спад в цените на енергията неутрализира ефекта от програмата за количествени улеснения, потискайки инфлацията на ниво под 0% и отключвайки дебата за нуждата от нови стимули, който вероятно ще се нажежи, ако възстановяването в Германия се забави.

 

Последни новини
Още от Анализи