Извънредното положение няма да се продължава, но някои мерки се запазват

Социално-икономическите мерки остават в сила

Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

Няма да има удължаване на извънредното положение по смисъла на Конституцията на Република България. Това съобщи в рамките на извънреден брифинг в Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов.

"Разгледахме законопроект с регламент с част от нормите, въведени със Закона за извънредното положение, които да действат и след изтичането му на 13 май. Запазихме мерките със съществено отражение въху обществения живот – програмите на социалното министерство и нормите, даващи възможност за плавно преминаване по време на обстановката", коментира още Горанов.

Законопроектът е за изменение и допълнение на Закона за здравето. Изменя се и Законът за извънредното положение.

По време на брифинга бе обявено, че ще се възстанови социално-икономическият живот с фокус върху мерките по отношение на ограниченията относно пандемичната обстановка.

Още по темата

"С наредба ще се определят условията за задължителна изолация на лицата, болни от заразни болести и поставянето им под карантина, както и на влезлите на територията на страната от други държави". Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

В член 63 от Конституцията се дава правомощие на министъра на здравеопазването да обяви със заповед извънредна епидимчна обстановка, като предвиди съответните извънредни противоепидемични мерки на територията на страната с цел защита на живота и здравето на българските граждани.

В същия член се предвижда конкретните мерки да се определят с акт на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспенктор или на директора на регионалната здравна инспекция, стана ясно още от изявлението на Ананиев.

"След 13 май ще възобновява работата на правосъдната система в пълния ѝ обем и обхват", съобщи министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Междувременно правосъдният министър отбеляза, че националното външно оценяване в края на 4 и 10 клас няма да се състои за учебната 2019 - 2020 г. „Приемането на ученици от обединените училища в 11 клас за учебната 2020-2021 г. се извършва само въз основа на окончателните оценки по учебни предмети от удостоверението за завършен първи гимназиален етап на средно образование“, подчерта още Кирилов.

Последни новини
Още от България