Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България ще трябва да успешно да защити искането си за ресор в ЕК

Гл. ас. д-р Катя Христова, Нов Български Университет, Бизнес старт, 30.08.2010 г.

гл. ас. д-р Катя Христова гл. ас. д-р Катя Христова

Събирането на екипа на Председателя на ЕК е сложен процес, в който фон дер Лайен да срещне своята визия с профилите на кандидатите от всички страни. Докато все още не са известни всички имена (Италия още не е излъчила кандидат) то и е рано да се говори за ресори. Смисълът на тази среща беше ние да се запознаем с г-жа фон дер Лайен и тя да види от първо лице една от държавите членки в ЕС, каза гл. ас. д-р Катя Христова от Нов Български Университет, в предаването Бизнес старт с водещ Живка Попатанасова.

"Ресора Цифрова икономика и цифрово общество е един от възможните, както казаха и българския премиер, и Урсула фон дер Лайен. Това, което се наложи като традиция е в рамките на своето представяне пред Европейския парламент всеки кандидат ще трябва да защити конкретна идея за развитието на този ресор – като правила, стандарти и инвестиции", заяви тя.

Потенциалът на ЦИЕ е свързан с инвестиции в хората. Наблюдава се негативен ефект на емиграция на млади и квалифицирани хора с потенциал, и този потенциал трябва допълнително да бъде развиван.
Има множество конкретни политики, чрез които можем да видим приложение на мерките на ЕС на практика. ЕС има формулирана политика за младежта, на която тепърва и предстои да стане по-консистентна, каза Христова.

Още по темата

Надяваме се новата Европейска комисия да започне на 1 ноември и при добро представяне на всички номинирани за комисари и подкрепа на Европейския парламент това може да се случи навреме.  
В днешния ЕП имаме твърде висока степен на фрагментация и задачата на Урсула фон дер Лайен не е лесна. Предимствата на фон дер Лайен пред Жан-Клод Юнкер са многопластови, макар и всеки кандидат да има и своите силни и слаби страни. На сегашната ЕК и се наложи да работи в изключително трудни времена и не се очакват по-спокойни и за новата Комисия, посочи още тя.

Парламентарната традиция е дълбоко вкоренена във всички британци и в този смисъл тези протести в Лондон и цяла Великобритания са нормални. Необходимо е да се намери балансът, в който и британското общество и ЕС имат договорен формат на напускане на Великобритания. Във Великобритания е много силно очакването тази тема да бъде приключена, завърши Христова.

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт