Българите са в топ 5 на емигрантите в Германия

Германската икономика ще разчита все повече на чужденците

Германия има нужда от своите емигранти. Снимка: Pixabay Германия има нужда от своите емигранти. Снимка: Pixabay

Популацията в Германия достигна рекордните нива от 83 млн. души през миналата година, пише Ройтерс. Това се дължи основно на миграцията в страната от Африка, Близкия Изток и Източна Европа.

Макар нетната миграция да е спаднала през 2018 г. спрямо година по-рано, все пак общият брой на новодошлите чужденци е достигнал 400 000 души. Около 202 000 от тях идват от Източна Европа, като най-голям е броят на румънците (68 000), следвани от хърватите (29 000), българите (27 000) и поляците (20 000).

Рекордно високата заетост и намаляващата безработица водят до затягане на пазара на труда в най-голямата икономика в Европа, като работодателите се борят с осигуряването на повече от един милион работни места и трудности, свързани с работата, които ограничават общия икономически растеж.

Още по темата

Застаряващото население и ниската раждаемост означават, че работната сила в Германия ще се свива през идните години, така че мигрантите са особено ценни за компаниите, поддържащи пенсионните фондове за нарастващия брой пенсионери в странат.

Сред най-сериозните мигрантски потоци на годишна база попадат още сирийци (34 000) и африканци (34 000).

Последни новини
Още от България