Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България ще усети по-бавния растеж на Китай

Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, Бизнес старт, 10.02.2020

Преките ефекти от коронавируса за България не биха били толкова големи, колкото непреките. Това каза Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, в предаването Бизнес старт с водещ Христо Николов.

„В търговско отношение стокообменът между България и Китай е близо 2.5 млрд. долара за 2019 г. по предварителна информация. В структурата на българския износ обаче наблюдаваме преобладаващо суровини, докато 5% от вноса се пада на отоплителна и охладителна техника, 2-3% са ел. уреди и 5% са осветителни тела“.

„По отношение на туризма имаме около 30 хил. туристи от Китай на година – потенциалът е голям, но той все още не е оползотворен“, заяви Ясен Георгиев. Именно поради тази причина според него разпространението на коронавируса няма да се отрази на хотелиерския бизнес у нас.

По думите на госта обаче ако заводите в Китай продължат да бъдат затворени, техните наличности ще бъдат изчерпани, а това в един краткосрочен план може да доведе до известен недостиг и съответно покачване на цените за някои стокови групи.

„Всичко зависи от това как китайските власти ще успеят да тушират напрежението“.

Непреките ефекти за България биха могли да се окажат по-големи от преките, уточни Ясен Георгиев. По неговите думи според различни изследвания една трета от ръста на световния БВП се дължи на Китай, а очакванията за тази година са, че китайският растеж ще се забави до стойности, които не са виждани от 30 години.

„Дори и без вируса очакванията бяха за по-слаб растеж в Китай. А световната икономика не е свикнала на толкова бавен растеж на Китай и съвсем естествено този по-бавен растеж ще се прехвърли към ЕС, а от там и към нас“, обясни изпълнителен директор на Института за икономическа подкрепа.

Още по темата за отражението на коронавируса върху българската икономика, както и какво може да очаква страната ни от Зелената сделка на Европа гледайте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт