Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Вече има отложени бизнес посещения от Китай у нас

Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, Бизнес старт, 04.02.2020

Вече имаме официално отложени бизнес посещения от представители на търговските камари на Китай. Едно от тях беше заявено посещение от група в Пекин, които имат интерес към България. Това каза Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

По думите й, когато се успокои обстановката, вероятно тогава ще се възстановят пътуванията. 

Един от секторите у нас, които ще пострадат от разпространението на коронавируса, е туризмът. 

"Сегашната ситуация забавя инвестициите от Китай. Туризмът ще понесе загуби, но той не е толкова развит, колкото искаме, в това отношение сме добри бенефициенти", смята тя. 

Относно директната самолетна линия България - Китай тя е на мнение, че в близките месеци трябва да забравим за тази линия. 

Има и положителни новини за Orient International Holding - китайската компания, която планира сериозни инвестиции у нас, ще направи огромен парк с градини, посветени на различни държави, разказа Дончева. Проектът предвижда да се започне с градини, посветени на страните от Г-20, но макар България да не е част от групата, ще направят изключение и ние ще имаме розова градина в страната. 

"Обезпокояващото в момента, е че самите търговци са напуснали Китай заради коронавируса".

Чужденците са напуснали града, в който камарата има административен офис. 

"Град Уи е блокиран, той е огромен експортен център, паниката е голяма. Това е т.нар. пазар на дребните стоки, целият свят ходи да пазарува. Този град има и постоянен изложбен център, който е затворен сега и това ще продължи до 21 февруари", разказа Дончева.

По думите й търговци от целия свят са засегнати. Но те са предвидили февруари традиционно като месец, в който не се случва търговски стокообмен, обясни експертът.

"Но сега няма как да бъдат транспортирани стоки от Китай към Европа", каза Дончева. 

Гледайте целия разговор във видеото

Последни новини
Още от Бизнес старт