Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Академици искат да променят чувството на безсилие в българите

Акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН от 2012-2016 г., Бизнес старт, 23.01.2020

Представители на науката в лицето на Сдружение "Инициатива Единение" излизат с гневно обръщение да се вземат сериозни мерки за подобряване положението и състоянието на условията на живот в страната ни. 

Целта на призива на "Инициатива Единение" към гражданите е да излязат от състоянието си на изчакване и от поведението си, че нищо не зависи от тях. Според нас проблемите се появяват от това, че нямаме дългосрочни национални цели и програми на развитие в области като здравеопазване и демография, коментира акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН от 2012-2016 г., в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Реформите ще бъдат болезнени за много български граждани.  Това не може да се случи само чрез един човек или партия. Призивът ни е да съберем българските политици и експерти, за да създадат програма за всички области за срок от 25-30 г. Важно е да има и закон за публично-частното партньорство".

"Инициатива Единение" работи от четири години. Създадохме съмишленици. Впечатлението ни е, че всеки български гражданин чувства нуждата от промяна, но се усеща безсилен", сподели академик Воденичаров.

"В много сфери започнахме да отстъпваме от това, което сме били. Имали сме добър стандарт и индустрия, но тръгнахме в посока на отчуждаване на хората един от друг. Изчезнаха класици от българската литература".

Гостът изтъкна, че има положителни примери, но все пак допълни, че нашата икономика не произвежда стоки с висока добавена стойност. 

"Липсата на добре подготвени инженери е голям проблем на индустрията ни. Има недостиг и на учители. Проблемът с лекарите е налице, както и въпросът с домашното възпитание".

Последни новини
Още от Бизнес старт