Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как да се повиши достъпът до фармацевтични услуги в България?

Проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз, Бизнес старт, 29.10.2019

Превръщането на аптеката в център на здравето с лесен достъп до медицински специалист и бързият достъп до фармацевтични услуги в България липсват. Това каза проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Обяснението за ситуацията е недоразбирането на ролята на фармацевтите и аптеките като място, където хората могат да получат ценен съвет и консултация за своето здраве и да спестят средства за лечение, като дадат по-малко пари за профилактика и превенция на социално значими заболявания".

Гетов даде примери с практики от страни членки на Европейския съюз (ЕС).

"В повечето европейски страни сезонните противогрипни ваксини се предлагат и в аптеката. По този начин пациентът може да отиде да си направи ваксинация в аптека. От това печелят фондът и системата на здравеопазването".

В България тази практика е забранена, отбеляза той. 

"По закон в България в аптеката може да се прави само консултация за използване на лекарствени продукти и други стоки за здравето. Дори меренето на кръвно или тегло не е регламентирано".

По думите му в Белгия, когато на пациент бъде предписан за първи път инхалаторен лекарствен продукт, той има право да посети аптека, където да му се асистира за постигането на оптимален резултат от терапията.

"98% от населението на ЕС извън градовете може да достигне до най-близката аптека в рамките на 30 минути".

Той разказа и за националната конференция "Заедно за повече здраве", която ще се проведе днес. 

"Една от темите на днешната конференция ще е, че инвестициите са достатъчни, но тези пари не се използват правилно".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт